Докторка УПОЗОРАВА на мадарине - Претерана конзумација може изазвати оштећење виталног органа
Веома су укусне и природни извор витамина, али ни са њима не ваља претеривати.
Њихова сочност, освежавајући укус и богатство хранљивих материја чине мандарине омиљеним воћем међу многима, нарочито у зимском периоду. Ово воће потиче из породице цитруса и познато је по својим благотворним ефектима на здравље.
Осим што пружају ужитак за непце, мандарине су природни извор витамина Ц који помаже јачању имунитета, као и витамина Б, Д и К, калцијума, магнезијума и влакана, што их чини одличним савезником у борби против зимске прехладе.
Иако се често повезују са здрављем, није наодмет знати да, као и код сваке хране, постоји граница у потрошњи.
Иако су мандарине нутритивно богате, прекомерна конзумација може бити проблематична. Према речима руске нутриционисте Надежде Чапкине, дневни унос фруктозе не би требало да пређе 40 грама, а неколико мандарина већ може да достигне ту границу.
Када је идеално време за конзумацију?
Превише мандарина може негативно утицати на јетру. Људи који болују од гастритиса такође треба да буду опрезни, јер киселине из мандарина могу иритирати осетљиву слузокожу желуца и црева.
Мандарине се никако не препоручује јести на празан стомак, јер њихова киселост може изазвати иритацију дигестивног тракта. Најбоље време за уживање је у вечерњим сатима, јер имају ниску калоријску вредност и неће негативно утицати на телесну тежину.
Управо због своје лако сварљиве природе, мандарине су савршена опција за лагану ужину у хладним зимским данима. Ово укусно воће је свакако корисно и може бити део здраве исхране, али као и увек, умереност је кључна.