ДОМАЋЕ сардине у тегли за зиму - КРЧКАНЕ у уљу, јачају имунитет, а рецепт ЕКОНОМИЧАН и једноставан
Економичан и здрав рецепт
Када се зима приближава, припрема домаћих зимница постаје омиљена традиција у многим домаћинствима. Једна од најпопуларнијих посластица су домаће сардине у тегли, које не само да су укусне, већ и веома корисне за здравље, јер јачају имунитет. Овај рецепт је економичан и једноставан, а идеалан је за све који желе да уживају у рибљим деликатесама током хладних месеци.
Зашто домаће сардине?
Сардине су богате омега-3 масним киселинама, витаминима Д и Б12, као и минералима попут калцијума и селена. Конзумација сардина може побољшати здравље срца, смањити ризик од упалних стања и побољшати функцију мозга. Када их припремите код куће, знате тачно шта једете и можете контролисати састојке.
Састојци:
- 1 кг свежих сардина
- 500 мл сунцокретовог или маслиновог уља
- Со по укусу
- 1-2 чена белог лука (опционо)
- Ловоров лист (опционо)
- Бибер у зрну (опционо)
Припрема:
За почетак, припремите сардине. Добро их оперите под млазом хладне воде и очистите од унутрашњости, ако је потребно. Затим их посолите и оставите да одстоје око 30 минута. Ово ће помоћи да сардине упију со и побољшају укус.
У међувремену, припремите тегле. Стерилизујте их тако што ћете их опрати врућом водом или ставити у рерну на 100°Ц на 10-15 минута. Овај корак је кључан како би се осигурало да сардине остану свеже током зиме.
Када су сардине спремне, ставите уље у шерпу и загрејте га. Не треба да прокува, већ да буде довољно топло да сардине могу да се крчкају. У тигањ додајте сардине пажљиво, у слојевима, додајући по мало белог лука, ловора и бибера ако их користите. Крчкајте сардине на лаганој ватри око 20-30 минута, док не постану мекане и златно смеђе.
Када су сардине готове, пажљиво их пребаците у припремљене тегле. Прелијте их врућим уљем тако да буду потпуно потопљене. Затворите тегле чврсто поклопцима и оставите да се охладе на собној температури пре него што их одложите у хладњак или на тамно и хладно место.
Уживајте у домаћим сардинама
Домаће сардине у тегли су савршен додатак разним јелима или ужина. Можете их сервирати на хлебу са мало лимуновог сока, додавати у салате или користити као додатак пастама. Ове крчкане деликатесе не само да ће вас загрејати током хладних месеци, већ ће и ојачати ваш имунитет. Припремите их у довољној количини и уживајте у здрављу које доносе свежина и домаћа традиција!