Ово су намирнице које помажу да се РЕГУЛИШУИ повишени ТРИГЛИЦЕРИДИ у крви - Држите их под контролом, јер могу изазвати СТРАШНЕ ПОСЛЕДИЦЕ
Њихов висок ниво може да има дуготрајне последице и да носи велике здравствене ризике
Данас многи људи имај проблем са повишеним триглицеридима. Када их споменемо, одмах мислимо на прекомерну тежину и лош избор намирница. Али, знамо ли шта су, заправо, триглицериди, која је њихова улога и зашто је њихов оптималан ниво веома важан? Знамо ли на шта, осим на гојазност, упућује повишен ниво триглицерида у крви?
Ово су највећи МИТОВИ О ХРАНИ из ЗАМРЗИВАЧА и МИКРОТАЛАСНЕ! Људи просто НЕ МОГУ ДА ВЕРУЈУ да су ове ИНФОРМАЦИЈЕ ЛАЖНЕ
Радиша из "Великог брата" умро од НАЈТЕЖЕ препознатљиве болести - Органи све лошије функционишу, брзо деловање може да САЧУВА ЖИВОТ, а ово су СИМПТОМИ
Триглицериди су естри глицерола и масних киселина, а име су добили по томе што се три масне киселине вежу на три хидроксилне групе глицерола. Они чине највећи проценат масти људском телу. Учествују у грађи свих живих ћелија и једна од најважнијих улога им је депоновање енергије.
Ова врста масноће се у тело уноси путем хране - триглицериди су главни састојак биљних и животињских масти и уља, пише Стетоскоп. Масноћа из хране се хидролизује у танком цреву, апсорбује и ресинтетише у ћелијама цревне слузокоже, па затим улази у лимфне судове и у циркулацију, те стиже до јетре. Ако се унесе преивише триглицерида, вишак се депонује у облику масних наслага.Референтна вредност триглицерида у крви износи до 1.70 mmol/L. док се све више од тога сматра повишеним. Високи триглицериди у комбинацији са високим холестеролом у крви повећавају ризик од срчаног и можданог удара , инсулинске резистенције и панкреатитиса.
Повећана вредност триглицерида осим путем хране, јавља се и услед неких болести као што су оштећења јетре, дијабетес, хипотиреоза, нефротски синдром, алкохолизам и наследна хиперхолестеролемија. Може бити и резултат узмања неких контрацептивних лекова, стреса, чак и дијета, пре свега оних које подразумевају висок унос угљених хидрата, а мали унос протеина.
Повишени триглицериди често су повезани са повишеним ЛДЛ и смањеним ХДЛ холестеролом
Ипак, повишени триглицериди најчешће су последица неадекватне исхране, а неке од намирница које би требало избацити јер их садрже у изобиљу јесу месне прерађевине, чипс и друге грицкалице препуне транс масти, кромпир у свим облицима, као и бело брашно, пиринач и тестенина, јер се пребрзо варе и претварају у шећере.
Повишене триглицериде у крви не би требало занемарити, с обзиром на то да је наука потврдила како повишени триглицериди могу повећати ризик од срчаног и можданог удара, инсулинске резистенције и панкреатитиса, као и гојазности, зачепљења крвних судова...
Ипак, добра вест је да се ниво триглицерида најчешће може регулисати правилном исхраном. Представљамо вам табелу дозвољене хране из сваке групе namirnnica, као и оне које су забрањене уколико вам је циљ да снизите ниво триглицерида:
Списак дозвољених и забрањених намирница за Стетсокоп је саставила проф. др Маја Николић, специјалиста хигијене и субспецијалиста здравственог васпитања, нутрициониста и дијетолог са Медицинског факултета у Нишу.
Не заборавите: Вежбање и одржавање оптималне телесне тежине доприноси здрављу на свим нивоима, па тако и снижавању нивоа триглицерида.