Традиционално СРПСКО ЈЕЛО ЗА ДУГОВЕЧНОСТ: Качамак је НАЈЗДРАВИЈИ оброк на свету, поготово ако се ОВАКО спреми
Кукурузно брашно садржи велику количину нутријената неопходних нашем телу, уз минерале и витамине А, Е и Б групе. Уз то, богат је и фосфором, цинком, калијумом, магнезијумом, манганом и селеном. У 100 грама качамака налази се око 380 калорија. У тој количини је још 12,7 одсто воде, 10 одсто су протеина, 73 одсто угљени хидрати УХ, 4,3 масти и 2,3 посто целулозе.Угљени хидрати и липиди које садржи имају позитиван утицај на наш организам, првенствено на рад црева.
Екипа портала Србија Данас викенд је провела у подножју најмистериозније планине Србије, магичном Ртњу. Дуге шетње по опасним успонима и обилазак многобројних извора нас је исцрпео, те смо пожелели прави домаћи качамак. Село Врмџа, надомак Сокобање, у последње време је изузетно пожељно село за живот, а лежи на 40 извора окружених бројним стенама и живописним пропланцима. Отуда је у овом месту атрактивног имена у прошлости било много воденица, али се и данас, када је тај племенити занат у запећку, издваја по томе што ту постоји најлепше брашно са воденичарског камена, и служи се најукуснији качамак.
Како је посведочено у старим књигама, качамак је у источној Србији, за време поста, често замењивао хлеб. У време када није био пост, имућнији сељаци су обично качамак умакали у истопљен путер или маст, у којима је било и надробљеног старог сира. Људи ван урбаних средина кажу да је јако здрав и да гарантује дуговечност, и то се узима као догма, а наука тврди да кукуруз одлично утиче на перисталтику црева и равнотежу бактерија у нашој цревној флори, што значи да је добар не само за варење, већ и за имунитет.
Како РОМАНТИЧНО поставити сто за ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ: Никако не заборавите ОВАЈ кључни детаљ (ВИДЕО)
Преселила се на СЕЛО, створила себи и породици ПРАВИ РАЈ НА ЗЕМЉИ: Ево где је данас и чиме се бави Дубравка Дракић
Барбика у БЕЗОБРАЗНО КРАТКОЈ ХАЉИНИ: Марго Роби са ДРСКОМ ПОЈАВОМ на слављу без номинације
Качамак због чијег смо се рецепта и упустили у ову авантуру се припрема од белог кукурузног брашна, млевеног у воденици поточари. Иако постоји много рецепата за пипрему качамака, од којих се ниједан не може сматрати погрешним, преносимо онај "традиционални".
За качамак је потребно припремити литар ипо воде, кашичицу до две соли, неколико капи уља и пола килограма белог брашна. Искусни домаћини и домаћице тврде да се брашно може одмерити и са три шаке или три култаче. Поступак припреме је једноставан, ако пратите упутства. Воду сипати у адекватну шерпу и пустити да проври, а потом додати соли по укусу и неколико капи уља. Тада треба смањити ватру и сипати брашно одозго. Брашно треба да остане на површини воде као купа. У средини те купе од брашна направити варјачом рупу и пустити да "вулканчић" лагано ври 20-30 минута. Врло је битно да има довољно воде, како јело не би загорело. Уколико процените да је воде превише, слободно нежно одлијте.
Брашно ће се кувати и постепено смањивати. Када брашно сасвим нестане са површине (двадесетак минута до пола сата), онда почиње мешање. Нимало лаган посао мешања, на сву срећу, не траје дуго. Довољно је мешати неколико минута. Када је готов, качамак се најчешће пребацује на специјалну даску, на којој се и служи. Наши стари наводе да се сече концем или дрвеним ножем.
По жељи, може се додати коприва или блитва током кувања, можете додати препржене чварке или сланину пред мешање. Са љутом туцаном паприком пропрженој на масти у форми прелива преко готовог јела је прави гурманлук, а изненадили бисте се колико је укусан када се након кувања испече на роштиљу. Кајмак, сир или павлака су проверено добар избор, док неки додају млеко са шећером или сољу (то се нисмо усудили пробати). Комбинације су неограничене, а с обзиром на то колико је оброк здрав, свако може без устезања да се упусти у кулинарско путовање, и пронађе своју омиљену комбинацију додатака.
Србија Данас/Маја Ђорђевић