Кора банане, кивија, љуска јаја...Стално их бацате, а ово је њихова МОЋ!
Богати су нутријентима и влакнима.
Многи људи бацају "остатке" намирница, а заправо не знају колико су корисни и здрави.
- Намирнице су целе с разлогом – то је савршено паковање добро избалансираних нутритивних састојака. Треба да их искористимо максимално, каже нутрициониста Габи Ретнер.
Ево које "остатке" намирница не треба да бацате.
ЗАТВОР НА ПУТОВАЊУ: Због чега га имате и шта да радите да га избегнете?
ПУН ВИТАМИНА И ДОБАР ЗА КОСТИ, АЛИ ОПАСАН ЗА НЕКЕ: Ево ко не сме да једе фета сир
ЖУТЕ БЕОЊАЧЕ, КОЛУТОВИ ОКО ОЧИЈУ: Ово су СИМПТОМИ обољења који се јасно виде на телу!
Стабљика броколија
- Броколи је невероватно хранљив, садржи витамине Б, витамин Ц, калцијум и гвожђе. Оно што многи не схватају је да је стабљика броколија кувана једнако хранљива и заправо бацају те витамине. Такође, у том делу броколија се налази више влакана него у цветовима - каже нутрициониста Алис Коклиф.
Језгро ананаса
- Ананас је добар извор витамина Ц, мангана, влакана и фолата, а језгро ананаса је такође богат извор бромелаина - истиче Коклиф.
Бромелаин је иначе ензим који побољшава варење и смањује запаљење.
Нутрициониста каже да је здраво појести језгро ананаса, које је ипак мање слатко од "меса", али га можете додати у смути напитак, воћну салату...
Кора банане
У кори банане налази се серотонин, неуротрансмитер који чини да се осећате срећно, али помаже и да се умирите. Нарендајте кору банане у кључалу воду, оставите да одстоји четири-пет минута, процедите и попијте.
Пилеће кости
- Кости су пуне аминокиселина, колагена и желатина, а када их скувамо у бујону, искористимо све те добре ствари - каже Ретнер.
Лист купуса
Већина људи баца спољашње листове зелене салате или купуса. Стручњак Џејмс Вонг каже да у тим листовима, због изложености светлу, има двоструко више антиоксиданата него у унутрашњим листовима.
Добро их оперите и искористите их.
Љуска јаја
- Садржи доста калцијума у облику калцијум карбоната - облика који доста подсећа на онај који се налази у људским костима и зубима - каже Ретнер.
Добро оперите љуску јаја, прокувајте их да би биле стерилне, а затим их осушите у рерни 10-15 минута. Самељите их у прах и добићете суплемент калцијума у праху - додајте по кашичицу у смути напитке, супе и друга јела.
БРУХ, КИЛА ИЛИ ХЕРНИЈА: Ево који су СИМПТОМИ и како се ЛЕЧИ
ШОК! Јаке мучнине у трудноћи за 50 одсто повећавају ризик од аутизма код беба
Решите се брзо сувишних килограма: Напитак од грејпа, меда и јабуковог сирћета
Кора кивија
Можда вам не делује привлачно, али је недавно спроведена студија утврдила да се у кори кивија налази троструко више влакана него у унутрашњости воћа. Само га добро оперите и поједите цео!