КОСОВСКИ зељаник или изливена ПИТА је БРЗ и заситан доручак - Здрав оброк, хрскав и ПУН ФИЛА
Традиционални рецепт који осваја мирисом и укусом
Када вам нестане идеја за брз, а заистан доручак онда је овај традиоционални рецепт прави избор.
Косовски зељаник или изливена пита се спрема за само 20 минута, а ништа хрскавије и укусније нећете пробати.
Састојци:
500-550 г брашна
1 кашичица соли
300 мл воде
За премазивање кора:
200 г путера
100 мл уља
Фил-надев
400 г спанаћа
300 г младиог-свежег црног лука
300-400 г сира
Припрема:
Сипати брашно у посуду и додати со. Сипати млаку воду и замесити тесто, да буде мекше. Тесто извадити на радну површину и премесити. Поделити га на три јуфкице, па их прекрити и оставити да одстоје 10 минута. За фил: Исецкати спанаћ и млади лук, помешати их, посолити и изгњечити руком па додати измрвљен сир. Тесто добро развући оклагијом, па развучену кору премазати отопљеним путером.
Изрезати кору на кракове, па кору склапати према средини, као на слици. Када се кора склопи посути је брашном и оставити по страни. Исти поступак поновити са осталим јуфкицама.
Развући кору и ставити у подмазан плех. Премазати кору путером, па нанети фил. Развући другу кору и ставити преко прве, па и њу подмазати и нанети фил. Развући трећу кору и ставити преко прве две, а онда их лепо затворити са страна. Питу благо зарезати на коцкице, па је премазати путером. Ставити да се пече на 220 степени, око 20 минута.