ОПРЕЗ: Уколико приметите ове ПРОМЕНЕ на КОРИ КРОМПИРА, немојте га јести, може ИЗАЗВАТИ ТРОВАЊЕ
Чак и у случају да се љуска одстрани...
Кромпир је омиљена храна многих. Поред тога што је укусан, веома је јефтин и у исто време хранљив и можете га комбиновати уз разна јела или га јести као главно јело.
Међутим, уколико сте недавно купили већу количину обратите, пре припреме како кромпир изгледа јер се може десити да због ових промена више није за јело.
ЈЕДНОСТАВНО ЈЕ: Да бисте спречили гомилу болести потребно вам је САМО ОВО!
ЗНАК ПАДА ИМУНИТЕТА: Ево ЗАШТО се ХЕРПЕС стално ПОЈАВЉУЈЕ, морате РЕАГОВАТИ ХИТНО и уклонити га
Стручњаци кажу да постоји један специфичан знак који открива да кромпир није више добар за јело, али и да може бити опасан за здравље. Лако је помислити да би их само требало уклонити с кромпира како би он био јестив, али – нисте свесни проблема. Према писању Healthline портала, зелена боја на кромпиру јавља се када он почне с производњом хлорофила, што је природан процес.
Када приметите тај пигмент, то значи да је кромпир почео и с производњом соланина, компоненте која штити од штете које узрокују животиње, инсекти, гљивице и бактерије. Ради се о токсину који се налази у кромпиру, а не само о зеленим тачкама, а ако се ради о вишем нивоу, може бити опасан за људе, пише Ординација.хр.
Нивои соланина су највећи у кори кромпира, па ћете љуштењем свакако отклонити део токсина (око 30 одсто), али нећете решити проблем. Стручњаци нису сигурни колико то тачно ове компоненте треба да буде у кромпиру да вама буде лоше, али једна студија је открила да 0,6 милиграма по килограму тежине може водити до болести.
Посебно је важно да такве кромпире држите подаље од деце која имају пуно нижу телесну масу, па могу и јаче да осете последице тровања соланином.