ЛЕПО И КОРИСНО
СТАРИНСКИ лек за проблеме са ЈЕТРОМ и високим ХОЛЕСТЕРОЛОМ - Срби воле ракију од ове биљке, а мелем се ЈЕДНОСТАВНО припрема
Од давнина се користи у традиционалној медицини за бољи апетит, код проблема жучи, за нерве, циркулацију, жлезде, као и за боље дигестивно здравље.
Линцура (Гентиана лутеа) је самоникла биљка у планинском амбијенту која спада у заштићене биљне врсте. Позната је и као енцијан, владиславка и горки корен. Најлековитији део биљке је корен који се користи за припремање горког чаја, уља и тинктура, а треба рећи да се ова биљка највише користи у индустрији алкохолних пића (чувена ракија линцура).
Свакодневно узимање витамина и суплемената за јачење имунитета није нешто што је препорука лекара и нутрициониста на дуже стазе нису право решење. Због овога би решење за подизање и јачање имунитета требало потражити у природи, чајевима и биљкама које не могу да утичу лоше на организам, а могу да помогну.
Линцура је прави народни лек који се бере у јесен или рано пролеће и то увек од старијих биљака.
Планинска лепотица, позната је по ракији, од ње може да се прави ракија, горка ракија која је феноменална за јачање имунитета, посебно после неких јаких терапија са лековима, зрачења и слично.
Рецепт за чај од линцуре је посебно цењен зато што поред наведених, линцура има још много благотворних ефеката који су право чудо за наш организам.
У старим записима наведено је "Кад вам не ваља желудац или јетра, треба пити линцурин прах у вину, па ће се јетра очистити, мокраћа потерати, глисте усмртити, умирити грчеве у стомаку и ојачати желудац"...
Ова биљка јача рад свих жлезда, даје снагу, обара холестерол, јача мишиће, помаже код клонулости, а позната је и ракија од линцуре.
Једну малу чајну кашичицу праха од линцуре или кафену кашичицу грубо уситњеног корена прелијте са два децилитра вруће воде, затим поклопите и тек након тридесетак минута добро процедите. Пијте чај два до три пута дневно и то незаслађен, најмање сат времена пре јела.
Важно упозорење за особе које су склоне крварењу из носа или желуца, никако немојте конзумирати линцуру, у сваком случају прво се посаветујте са стручним лицем. У случају симптома, такође је веома важно обратити се стручном лицу, а старинске рецепте користити само уз одобрење лекара.
Србија Данас