Ова ВОЋКА ЈАЧА ИМУНИТЕТ и убрзава опоравак након вирусне инфекције!
Мандарина је једно од омиљених сладуњавих цитруса, која садржи много витамина који доприносе јачању организма
Мандарина је попут другог цитрусног воћа одличан извор витамина Ц, који је важан за имунитет и борбу против сезонских болести, чије симптоме ублажава и убрзава опоравак.
Богата је витаминима А, Ц и Б, а значајан је и извор фолне киселине, биофлавоноида и селена. С обзиром на то да садрже велику количину витамина Ц, мандарине могу да помогну организму да након болести што брже ојача, док ће витамин А одстранити остатке запаљења.
Мандарине су богате и витамином А и фолном киселином. Једна мандарина садржи 16 одсто дневне дозе витамина А и пет одсто дневне препоручене дозе фолне киселине.
Богатство минералима
Од минерала, у овом плоду су присутни калијум, калцијум, магнезијум, бакар и гвожђе. Једна велика мандарина доноси 199 мг или шест одсто препоручене дневне количине калијума, потребног за равнотежу нивоа течности у телу и регулисање крвног притиска. Мандарина садржи и 44 мг односно четири одсто дневне дозе калцијума, нужног за изградњу и одржавање густине костију.
Ове ствари радимо СВАКОГА ДАНА ,а нисмо ни свесни колико су РИЗИЧНЕ ПО НАШЕ ЗДРАВЉЕ: Ево како да умањимо њихову штетност!
МУШКАРАЦ ЈЕ ЗБОГ ОВИХ СТВАРИ НЕСРЕЋАН У БРАКУ: Ево шта вам то може УНИШТИТИ ЉУБАВ!
Кувар открио тајну: Овако се праве НАЈБОЉИ ПРЖЕНИ КРОМПИРИЋИ КОД КУЋЕ
У сто грама наранџастог воћа, које је име добило према боји униформе кинеских јавних службеника, налази се око 30 милиграма овог нутријента, што задовољава трећину дневних потреба за витамином Ц. Ако сте прехлађени, у сок од мандарине додајте кашичицу меда и мало сока од лимуна.
Мандарина је практичан, укусан и здрав залогај који пружа много нутритивних добробити. Витамин Ц игра битну улогу у синтези колагена и еластина у телу. Колаген и еластин су беланчевине које творе кожу, мишиће и остала везивна ткива. Овај витамин је снажан антиоксиданс и помаже телу у одстрањивању слободних радикала, који угрожавају здраве ћелије.
Поспешује зарастање рана и доприноси спречавању неуродегенеративних болести, артритиса, прехладе и грипа. Велик број истраживања је показао везу између повећаног узимања витамина Ц и смањене појаве неколико врста рака.
Мандарине су богате и витамином А и фолном киселином. Једна мандарина садржи 16 одсто дневне дозе витамина А и пет одсто дневне препоручене дозе фолне киселине.