Многи га користе за ЗИМНИЦУ, а не знају да ли је ЗЕЛЕНИ ПАРАДАЈЗ отрован - Кад нису сазрели, плодови смеју да се једу под једним условом
Како да најбоље користите зелени парадајз? Добар је у зимници, похован, а ево и који његов састојак може бити штетан по здравље...
Маринирани зелени парадајз у тегли је стара српска зимница сељака која је скроз заборављена.
Зелени парадајз има потпуно другачији укус и текстуру од зрелог, црвеног парадајза и најчешће се користи у туршији, као зимница. Док се неки брину да може бити отрован, други тврде да је јако добар за неке здравствене тегобе.
Ово поврће препуно је витамина Ц и због тога га стручњаци за храну радо препоручују.
Ипак, будите опрезни са његовом употребом у исхрани у сировом стању. Оно се не препоручује због састојка соланина који је токсичан и може изазвати болове у стомаку чак и ако се узме 25 мг ове супстанце.
Зато се саветује да га користите у зимници, било као састојак туршије било као основну намирницу за кисељење у тегли. Такође, можете га и термички обрађивати, а најбоље је да пратите своју реакцију и пратите да ли вам прија кад једете зелени парадајз.
Добар је за црева
Будући да је зелени парадајз одличан извор влакана, који наш пробавни систем одржавају здравим, спречавају затвор и смањују ризик од срчаних болести и дијабетес мелитус. Семенке и кора парадајза препуни су дијеталних влакана која се не варе у цревима али помажу у размножавању добрих цревних бактерија.
Побољшава вид
Зелени парадајз у себи има и бета каротен који помаже у производњи витамина А, који је кључан за здравље наших очију.
Смањује крвни притисак
Будући да је ово поврће богато и калијумом који се супротставља ефектима натријума и помаже у снижавању крвног притиска изузетно је добро за све који имају тај проблем. Гојал напомиње да зелени парадајз помаже у спречавању оксидације ЛДЛ холестерола или познаијег као лош холестерол, у крвним судовима, што такође смањује ризик од срчаних обољења.
Олакшава тегобе са венама
Понекад се у збиркама рецепата са природним лековима среће савет да колутове зеленог (али и зрелог) парадајза користите као облоге ако патите од проширених вена. Треба знати да све површинске терапије, укључујући и оне са медикаментима, делују само - површински и краткотрајно.
За лечење вена морате се обратити лекару, а облоге од парадајза користите само ако вам оне олакшавају тегобе.