МОРА ДА "ОДЛЕЖИ" - Овако припремљена салата од ПАРАДАЈЗА ће вас ОДУШЕВИТИ, само ћете је на овај начин спремати
Јешћете само њу и хлеб и биће вам довољно. Идеално за вреле летње дане.
Парадајз је током лета омиљена намирница, а највише га једемо у комбинацији са црним луком и краставцем. Сада је тренутак да пробате нешто ново и лепше, а укус ће вас потпуно одушевити.
Тајна ове салате је у једном састојку. Никада не бисте могли претпоставити, али ако додате лиситиће свеже менте у парадајз, добићете укусно летње јело које никога не оставља равнодушним. Осим што је укусан, не смемо заборавити и на здравствене добробити парадајза.
Доносимо вам рецепт за посебну парадајз салату – можете је јести као оброк или као прилог главном јелу.
Састојци:
- Парадајз – 1 кг.
Слатка паприка – 2 комада
Першун – 2 везе
Мирођија – 1/2 везе
Нана – 3-5 листова
Бели лук – 3-4 чена
Алкохолно сирће – 1 кашика
Биљно уље – 4 кашике
Шећер – 1,5-2 кашичице
Со – 1 кашичица
Љута паприка – по укусу
Припрема:
Слатку паприку, бијели лук, нану, мирођију љуту паприку, сирће, биљно уље, шећер и со убаците у блендер и мутите док не добијете јединствену смесу.
Оперите парадајз, па га прелијте кључалом водом и оставите да одстоји 5-7 минута, а затим процедите и скините кожицу са парадајза. Захваљујући овој техници, парадајз ће се много брже маринирати. Исеците сваки парадајз на 4 дела.
Парадајз убаците у посуду у којој ћете служити салату и редајте по слојевима. Сваки слој прелијте добијеном маринадом и посипајући першуном.
Покријте салату фолијом и оставите да се маринира 2 сата на собној температури, а затим добро измешајте и ставите у фрижидер преко ноћи.
Парадајз – извор витамина и влакана
Немојте да вас поколеба то што готово 95% парадајза чини вода, јер ово поврће садржи огромну количину витамина, минерала и других хранљивих материја.
Парадајз је богат витаминима А, Ц, К, Б6, као и фолном киселином и калијумом. Осим тога садржи и натријум, тиамин, ниацин, магнезијум, фосфор и бакар.
Да не помињемо чињеницу да је парадајз извор дијеталних влакана и воде. Једна шоља свежег парадајза обезбедиће:
За лепу и здраву кожу
Бетакаротен у парадајзу (који се такође налази у кромпиру и шаргарепи) штити кожу од штетних УВ зрака. С друге стране, и ликопен, којим парадајз обилује, делује као природно средство за заштиту од сунца.
Кожа са високим садржајем ликопена постаје мекша, а боре се заглађују. Поред тога, он штити и од рака коже захваљујући својим антиоксидативним својствима.
Једите парадајз – ојачајте кости
Популарно црвено поврће садржи калцијум и калијум који помажу у јачању коштаног система. Остеокалцин, коштани протеин, синтетише витамин К, којег има пуно у парадајзу. Остеокалцин веже молекуле калцијума, ојачавајући тако коштано ткиво.
Друга важна компонента која служи ја јачање костију је ликопен. То је црвени пигмент који је присутан не само у парадајзу, већ и у другом црвеном поврћу. Он благотворно делује на коштани систем и помаже у борби против остеопорозе – ноћне море сваке жене.
Управо зато се женама старијим од 40 година саветује да у своју исхрану укључе више парадајза.
Снижава крвни притисак
И још једном о деловању ликопена на наш организам. Питате се шта још корисно може тај ликопен да учини за наше здравље. Видели смо да може пуно тога, али треба напоменути још једну важну корист – снижавање крвног притиска.
Недостатак калијума у нашој исхрани узрокује висок крвни притисак. Такође, на то могу утицати и вишак натријума, јер калијум избацује натријум из тела. Парадајз пружа довољно калијума и снижава крвни притисак.
Парадајз – идеалан помоћник за дијабетичаре
Још једна од битних здравствених користи парадајза јесте то да он помаже у регулисању нивоа шећера у крви. Одличан је извор хрома и влакана који одржавају нормалан ниво шећера у крви.
Наравно, то не значи да можете без проблема да једете слаткише ако је парадајз присутан у вашој свакодневној исхрани. Запамтите, важан је баланс.
Противупална својства
Парадајз садржи минерале који спречавају појаву запаљенских болести. Противупалне супстанце не само да смањују ризик од рака, већ помажу у уклањању болова код пацијената.
Ово поврће богато је каротеноидима и биофлавонидима који су моћна антиупална средства. Помажу код умерених до благих хроничних болести као што су артритис и остеохондроза.
Идеална грицкалица за мршављење
Јела на бази парадајза помоћи ће вам да скинете вишак килограма. Вода и влакна чине парадајз одличном грицкалицом. Изгубићете осећај глади и нећете прибегавати конзумирању масне хране.
Ово поврће лако можете укључити у свој свакодневни мени у различитим облицима: у салатама, сендвичима, омлетима, супама или као сос. Није важно у ком облику користите парадајз, знајте само – направили сте прави избор!