НЕ КУПУЈТЕ ОВА ЈАЈА! Држе их по МАРКЕТИМА, А НИСУ БЕЗБЕДНА - ризикујете да добијете ОЗБИЉНУ ИНФЕКЦИЈУ
Једна од најздравијих и најпопуларнијих намирница може узроковати озбиљне здравствене тегобе.
Јаја се сматрају једном од најбољих намирница, веома су хранљива и телу обезбеђују најважније нутријенте неопходне да би нормално функционисало. Међутим, у неким случајевима и неке врсте се никако не препоручују.
На интернету ћете често наићи на тврдње да уколико се предуго кувају или предуго држе у фрижидеру могу да изазову да жуманце потамни. Редовна конзумација таквих јаја може довести до анемије, губитка косе, стварања камења у жучи, негативно утичу на раст тела и интелектуални развој, као и изазвати друге озбиљније болести.
ЛОШЕ ВЕСТИ! Очекујте ПРОБЛЕМЕ са финансијама, везу са ЗАУЗЕТОМ ОСОБОМ, неспоразуме - астролог објашњава ЗАШТО
КОЈЕ ГОДИНЕ СТЕ РОЂЕНИ, ТАКВА ВАМ ЈЕ СРЕЋА! Према кинеском хороскопу ова 3 ЗНАКА су предодређена за успех
Када је у питању чување јаја, које купци већ скоро две године у трговинским ланцима махом потражују на полицама маркета, уместо у расхладним витринама, стручњаци напомиње да то није најбоље решење, поготово не у летњим месецима.
Уколико купујете јаја у продавницама, купујте само она која стоје у фрижидеру. Отворите паковање да проверите да ли су љуске целе, односно да нису негде напукле. Чим дођете кући сместите их у фрижидер, на температури до 4 степена. Овако чувана јаја, свој квалитет ће задржати наредне 3 до 4 недеље.
Уколико у маркету ипак узмете кутију у ком је разбијено јаје ризикујете да добијете салмонелу.
- Практично, јаја након њиховог класирања и паковања не смеју да се додирују и ако имате само једно јаје оно се враћа. Према томе, наши потрошачи не би требало да узимају једно јаје и пребацују га из кутије у другу, него се цела кутија враћа произвођачу, а они могу да узму другу кутију са свих десет јаја или колико их има која су потпуно интактна, непромењена, да немате никаква оштећења и онда сте потпуно сигурни да нећете добити неку инфекцију - каже др Дејан Крњаић, са Факултета ветеринарске медицине, а пренео је РТС.
- Поред салмонеле могу неке друге бактерије да уђу, попут кампилобактера, попут неких других микроорганизама које могу довести и до квара самог јајета и у том случају јаје је промењено по самом изгледу и самом мирису. Међутим, нажалост, салмонеле некада могу да буду присутне и да вама јаје на први поглед делује потпуно употребљиво и ви да добијете инфекцију - истиче Крњаић.
Пре него што купи јаја, сваки потрошач треба да провери да ли су сва цела и уколико нису да узме другу кутију. Напукла јаја никако не треба додиривати.
Да бисте се заштитили од салмонелозе, потребно је придржавати се сигурносних правила. Јаја су животињски производ који треба да третирамо као сирово месо. Зато треба добро да оперете руке сваки пут када додирнете сирово јаје. Правилно складиштење је такође важно. Прво, најбоље је да их држите у фрижидеру. Друго, не би требало да долазе у контакт са другим прехрамбеним производима. Такође је опасна идеја ставити сирова јаја на даску за сечење или кухињски пулт.
Симптоми салмонелозе
Симптоми инфекције салмонелом обично се јављају у року од 12-36 сати. Салмонелоза најчешће траје од 2 до 7 дана. Обично није ризик код здравих одраслих особа. Међутим, код деце и старијих је ситуација другачија. У њиховом случају може доћи до дехидрације, што може имати страшне последице.
Болест салмонеле карактеришу симптоми као што су бол у стомаку, грозница, дијареја, мучнина и понекад повраћање.