Ова намирница је одлична за АНЕМИЈУ и срце, али једна група људи НЕ БИ СМЕЛА да је једе!
Неправедно запостављена...
Сочиво је изузетно здрава зрнаста махунарка чије јестиво семе још зову и лећа. Нутритивно је веома богата намирница и велики је извор гвожђа, магнезијума, витамина Б6, фосфора, цинка, као и минерала. Поред тога, обилује протеинима, а сиромашно је мастима.
"ОДАКЛЕ МИ 200.000 ДИНАРА?!" СТУДЕНТКИЊА покренула лавину коментара, стигли коментари: "Она је РАЗМАЖЕНО ДЕРИШТЕ!
БУДИТЕ СЕ СА БОЛОВИМА У ЛЕЂИМА? Уз овај ТРИК све тескобе ће нестати, спаваћете као "БЕЛА ЛАЛА"
"Нисам могао да нађем паркинг код њене зграде" НАЈГЛУПЉИ разлози због којих су људи РАСКИДАЛИ!
Како се сочиво припрема да не би изгубило хранљива својства
Сочиво је инхибитор трипсина, јер садржи релативно велику количину фитата. Трипсин је ензим који је важан за процес варења, а фитати имају способност да смање апсорпцију минерала из сочива. Због тога, да бисмо сочиво припремили на адекватан начин, треба га преко ноћи потопити у млаку или топлу воду. Тако ће се количина фитата у њему смањити и апсорпција ће бити боља. чиме ће се количина фитата смањити.
Сочиво за анемију, здравије срца и црева, али не и за гихт
Сочиво је одлично за побољшавање варења јер садржи нерастворљива влакна која скраћују време задржавања хране у дигестивном тракту. На тај начин учествује у превенцији рака дебелог црева. Висок садржај гвожђа помаже у регулисању анемије, нивоа гвожђа и хемоглобина, а Витамин Б6 повољно утиче на нервни и на кардиоваскуларни систем. Због велике количине пурина, не препоручује се у исхрани оболелих од гихта.
Поред тога што не садржи масти, сочиво не садржи ни лош холестерол. Његова растворљива влакна снижавају ниво глукозе и холестерола у крви, и тако учествују у регулацији лучења инсулина код особа оболелих од дијабетеса.
Индијско вариво са каријем
Потребно:
- сочиво (200 грама)
- лук (1 главица)
- шаргарепа (1 комад)
- јаје (по жељи)
- кари
- куркума
- црвена ситна паприка
- црни бибер (по жељи)
Припрема:
Издинстајте лук док не постане стакласт, па додајте исецкану шаргарепу. Доливајте воду и динстајте пола сата. Долијте остатак воде у шерпу, као и сочиво које је стајало у води најмање 5 сати. На лаганој ватри лагано кувајте још највише 40 минута. Зачините умућеним јајетом, додајте кари, мало куркуме и паприку. Бибер поспите пре служења.
Посна салата од сочива и туњевине
Потребно:
- сочиво (200 грама)
- туњевина (једна конзерва)
- посни мајонез
- сенф
- мирођија
Припрема:
Сочиво држите у води или у млеку неколико сати, након тога га прокувајте на лаганој ватри. Оцедите туњевину од уља, па сједините. Вежите састојке посним мајонезом и додајте мало сенфа, може бити пикантан, по жељи. Украсите мирођијом.
Салата од куване цвекле, сочива и фета сира
- сочиво (200 грама)
- сир фета (150 грама)
- кувана цвекла (400 грама)
- бели лук (3 чена)
- целер (3 стабљике)
- 3 гранчице мајчине душице (листови)
- маслиново уље (екстра девичанско)
- нана (једну шаку исецкати)
- со и бибер
- коријандер
Припрема:
База ове салате је скувана цвекла. Оцедите је и исеците на колутове. Измрвите сир и додајте сочиво. Најбоље је у чинију слагати ред по ред. Посипати сваки ред маринадом од белог лука, маслиновог уља, мајчине душице и нане. Зачините по жељи, и додајте коријандер.