Ово је НАЈОПАСНИЈА НАМИРНИЦА, а сви је једемо: Научници су је истраживали деценијама, више нема дилеме - РАЗАРА здравље
Ових девет намирница изазива болести и прерану смрт, тврде аутори две студије спроведене у Италији и Америци. Трајале су деценијама и обухватиле више од 200.000 учесника!
Намирнице које спадају у категорију ултрапрерађене хране значајно подижу ризик од колоректалног карцинома код мушкараца, а од срчаних болести и преране смрти код припадника оба пола. Ове забрињавајуће информације потврдиле су две велике студије спроведене у Италији и Сједињеним Америчким Државама.
"Си-Ен-Ен" јавља да су две студије обухватиле навике у исхрани великог броја испитаника у ове две земље, и да је утврђено да ултрапрерађена храна значајно подиже ризик од болести и преране смрти.
ШТА ЈЕ УЗРОК ПОБАЧАЈА? Анастасија Ражнатовић изгубила бебу, а ово су проблеми са којима се суочавају многе жене
Велика ПРЕВАРА СА ХЛЕБОМ? Подваљују ОБОЈЕНИ као црни хлеб и СКУПО га плаћамо! Нутрициониста открива трик за проверу
У категорију ултрапрерађене хране спадају:
- Кобасице
- Виршле
- Супе из кесе или тетрапака
- Замрзнута пица
- Куповни кекс и торте
- Крофне
- Сладолед
- Газирана пића
- Помфрит
"Постоје стотине студија које су утврдиле везу ултрапрерађене хране са настанком болести, кардиоваскуларних обољења, канцера и подизањем ризика од преране смрти. Ове две студије то потврђују - ултрапрерађене намирнице су недвосмислено повезане са повећаним ризиком од хроничних болести", рекла је Мерион Нестл, професорка нутриционизма на Универзитету у Њујорку.
Америчка студија пратила је 200.000 жена и мушкараца током дужег временског периода, неки од њих били су учесници током 28 година. Утврђено је да постоји веза између колоректалних карцинома код мушкараца, и њихових навика у исхрани, али иста веза није пронађена код жена. Сухомеснати производи одавно важе за намирницу која изазива проблеме са здрављем, али је сада први пут утврђено да све намирнице из ултрапрерађене категорије подижу ризик од болести.
Студија у Италији пратила је 22.000 људи током 12 година, са циљем да утврди факторе ризика за настанак карцинома, као и болести срца и мозга. Анализе су потврдиле да храна богата шећером или транс мастима, уз ултрапрерађене намирнице, подиже ризик од болести. Али ултрапрерађене намирнице ипак делују опасније ако се узме у обзир чињеница да су највише доприносиле подизању ризика од ране смрти.
Зашто је ултрапрерађена храна толико нездрава?
У питању су намирнице индустријског састава, направљене од састојака извучених из хране или синтетитсаних у лабораторији. Садрже врло мало, или нимало намирница у изворном облику. Препуне су адитива као што су вештачке боје, укуси или стабилизатори, соли и шећера, док са друге стране не садрже влакна, витамине, минерале...
"Ефекти ултрапрерађених намирница су врло јасни. Али разлози тих ефеката још увек нису познати. Било би лепо да имамо одговор на питање зашто тако утичу на здравље, али док га не будемо добили, најбоље је уздржавати се од њих или ограничити њихову конзумацију на минимум", закључила је Нестл.