Ово је прави СРПСКИ ДОРУЧАК - Укусан, здрав и веома хранљив, спрема се за мање од 15 минута и веома је јефтин
Омиљено јело многих кулинара, а за припрему су потребни кукурузно брашно, вода, маст и со.
Уколико сте у потрази за правим традиционалним доручком, дајемо вам неколико предлога.
Качамак за здрав и укусан доручак
Ово јело од кукурзног брашна, осим за Србију, везује се и за Босну и Херцеговину, Бугарску и Македонију. Код нас га зову још и палента, а у Македонији му је име бакрдан. Када је српски доручак у питању, качамак се углавном служи уз сир, млеко или кајмак. Палента је омиљено јело у многим српским кухињама, јер се брзо и лако припрема, а укусно је и здраво.
За његову припрему потребни су кукурзно брашно, вода, маст и со. У посољену воду се дода кашика масти, и након што вода проври, полако се додаје кукурзно брашно уз непрестано мешање, све док смеса не добије густину. Зато, уколико желите брз и здрав доручак, за Вас и Вашу породицу, припремите качамак.
Хлеб – намирница која вековима храни Србе
Кроз историју, Србе је хлеб прехрањивао у свим тешким тренуцима, највише у бројним ратовима које су наши преци водили. Колико је хлеб био популаран међу српском војском, говори и чињеница да је обавезни део униформе српског војника била торбица за хлеб. Војни хлеб или таин како су га звали српски војници, правио се од мешавине раженог и белог брашна и могао је данима да траје.
Домаћи хлеб
Данас, хлеб широм Србије представља намирницу која је незаобилазан део традиционалног српског доручка. У сваком крају наше земље примењују се различити рецепти за припрему хлеба, па тако у зависности од тога у ком крају Србије се налазите, треба да пробате београдски хлеб, шумадијски хлеб или на пример ваљевске векнице.
Домаћа проја из пећнице
Када су странци у посети неком српском селу и траже смештај, готово сигурно ће их домаћини понудити пројом из пећнице, која се веома често припрема за доручак у селима широм Србије. Домаћа проја припрема се од млевеног кукурузног брашна, соли и воде. Она се често налази на менију српских породица, јер је веома хранљива и укусна.
Српска проја припрема се тако што се кукурузно брашно промеша са кључалом водом и кашиком масти, и потом се добијена смеша ставља у подмазан плех. Масу у плеху треба затим поравнати влажном кашиком и потом се пече у пећници на умереној температури. Ако волите српску кухињу, обавезно пробајте домаћу проју уз сир или кајмак као прилог.
Попара по рецепту наших предака
Уколико сте на путовању по Србији, изаберите ресторан у ком се попара прави по рецепту наших бака и дека и сигурно ћете се вратити у детињство. Ово јело је веома хранљиво и укусно, с обзиром на то да садржи хлеб, слани сир и кајмак или млеко по жељи. Уколико желите укусан и хранљив српски доручак, попара је савршен избор за традиционални српски доручак.
Старинска попара се припрема се тако што се у посуду за кување издроби стари хлеб, који се потом прелије водом и стави на ватру да се кува. У току кувању, хлеб је потребно стално мешати, како не би загорео. Након што се од хлеба стоврила каша, у посуду се додаје мало масти, кајмака или млека по жељи.
Јаја на српски начин
Због своје велике хранљиве вредности, јаја су присутна у многим јелима наше националне кухиње. Припремају се на различите начине тако да их можете јести у комбинацији са другим намирницама. Када је у питању традиционални српски доручак, најчећи специјалитети са јајима су кајгана и омлет, који одлично иду шољу домаћег млека или јогурта ујутру.
Омлет и кајгана су одличан избор за доручак, јер уз њих можете комбиновати и друге намирнице. У српској кухињи су то најчешће сланина, паприка или кобасица, које ће дати посебан укус овима јелима. Зато, уколико желите обилан и здрав оброк, богат протеинима, изаберите јаја припремљена по српском традиционалном рецепту.
Уколико дуго нисте себи или својој породици припремили доручак по рецепту наше националне кухиње, изаберите неко од наведених јела и сигурно ћете имати укусан, хранљив и здрав доручак. Такође, уз ова јела, обавезно послужите својим укућанима и неки домаћи напитак, као што су млеко и јогурт.