Ово поврће ПОСАДИТЕ У ЈУЛУ! Рађаће вам КАО ЛУДО!
Лето је време да промените своје навике у исхрани и да почнете да узгајате биљке које ће вам доносити храну.
Многи баштовани не желе да гаје карфиол јер има репутацију једне од темпераментнијих култура и то са добрим разлогом. Како би карфиол донео свој плод неопходно је знати када је најбоље време за садњу, а када за бербу. У наставку вам доносимо управо те информације, као и корисне савете за садњу, како би вам овај усев успео.
Важно је запамтити да биљка успева при температурама 16-18 степени и не вишој од 24 степена. Карфиол је веома осетљив на температуру и ако је виша долази до физиолошких поремећаја.
Постоје 2 периода садње: једно је у пролеће и тада је берба од јула до августа, а други период садње је крајем јуна и у првој половини јула и тада је берба од септембра до новембра.
У овом периоду саде се саднице, што је и боље од директне садње семена, јер су веће шансе да ће биљке опстати.
Саднице је потребно навићи на отворено пре него што их посадите, па их постепено излажите сунцу 5 дана, пре него што их посадите на стално место. Пресађивање урадите касно поподне, како би се смањио стрес биљака. Саднице се саде на размак 60 x 70 цм.
Након пресађивања, биљке прихраните течним ђубривом према упутству произвођача. Пошто се приме у земљи, додајте им компост богат азотом.
Карфиол тражи доста влаге и зато је потребно редовно заливање или наводњавање. Такође, препорука је да се постави малч око младих биљака, како бисте зауставили коров и задржавали влагу земљишта.
Када главица карфиола достигне величину тениске лоптице спроводи се поступак етиолирања, како главица не би пожутела од утицаја сунца. Неопходно је преклопити спољне листове преко главице и благо их везати. На тај начин ће се направити засенак и главица ће остати бела.
Карфиол је спреман за бербу недељу или две након етиолирања, односно покривања главе. Препорука је да сваких неколико дана проверите раст. Можете почети бербу када главице достигну обим од 15 цм и више, а пре него што дође до издуживања цветних грана. Пошто је овде реч о јесењој берби, на располагању вам је 10-15 дана.
Бербу треба обавити када је сув и сунчан дан. Главу можете изрезати великим ножем, обавезно са једним сетом лишћа како бисте је заштитили од оштећења.
Свеже убран карфиол може да се чува неколико дана, а ако се главица покрије као што смо описали, може да се сачува још 15 дана.