ПОГРЕШНО СУ ВАС УЧИЛИ: Ових 5 ствари НИКАКО не смете да радите након ЈЕЛА, а ево и зашто!
Чувајте се последица.
Већина људи данас живи у вечитој журби. Ујутру пијемо кафу с ногу, након доручка трчимо под туш, а потом на посао. Стручњаци мешутим наводе да поједине, наизглед безазлене активности, непосредно након јела могу лоше да утичу на варење, а последично и на здравље. Без обзира на то колико мало времена имате, покушајте да ових пет ствари одложите на неко време после оброка.
ОД ГЛАВОБОЉЕ ДО ДЕПРЕСИЈЕ: Ево шта се све дешава са вашим телом када не пијете довољно воде!
1. Вежбање
Ни вежбање нам није јача страна, барем већини од нас. За оне који редовно тренирају, стручњаци напомињу да физичко оптерећење на пун желудац такође може довести до непријатности, као што су штуцање и мучнина, али и до озбиљнијих последица: повећане опасности од повреда и конвулзије.
Ако и даље не можете да се скрасите након јела, боље је ограничити се на мирну шетњу, а почните да вежбате најмање два сата касније.
ИЗБАЦИТЕ ЈЕ ИЗ ОРМАРА! Ова тканина изазива тумор и неплодност, а ви је носите СВАКИ ДАН!
2. Пушење
Током варења хране готово читаво тело је укључено у тај процес. У том тренутку, да би се никотин апсорбовао, потребно је дупло више енергије, чиме се значајно увећавају његове штетне последице. Осим тога, показало се да дуван може да блокира апсорпцију витамина и минерала, укључујући калцијум и витамине Ц и Д, поништавајући дејство чак и најздравијег оброка.
Наравно, најбоље је да се одрекнете пушења у потпуности, али ако сте страствени пушач и још не можете да прескочите цигарету након оброка, дајте свом телу најмање 20 минута паузе до прве цигарете.
3. Туширање
Када станемо под утш или заронимо у каду, температура нашег тела се благо повећава. Како би се организам прилагодио новонасталој ситуацији, шаље више крви у кожу него је уобичајно. То може да поремети пробавни процес и успори метаболизам.
Најбоље време за почетак туширања је 30 минута након оброка.
ПРОТЕИНСКА БОМБА: Припремите јаја на следећи начин и смршаћете к'о од шале
4. Спавање
Да је након ручка добро мало одремати како би се храна боље сварила је велика заблуда. Спавање са пуним желуцем заправо узрокује горушицу, надутост и стварање вишка желудачне киселине. Осим тога, доказано је да редовна дремка одмах након ручка или вечере повећава ризик од можданог удара. Стручњаци се слажу да је боље да одете у кревет не мање од два сата након јела.
5. Испијање чаја
Нажалост, Срби пију чај најчешће када су болесни, а понекад ни тада. Ипак, треба знати да истраживања показују да чај омета апсорпцију гвожђа, минерала који игра значајну улогу у нашем телу. Дакле деца, труднице и особе које пате од недостатка гвожђа требало би да избегавају чај сат времена након јела.
Кафа је далеко биљи избор, али је не треба пити на празан желудац, што је код многих редовна пракса.