Ако ово видите на јајету ОДМАХ ГА БАЦИТЕ јер може бити ЈАКО ОПАСНО ЗА ЗДРАВЉЕ
Опрез!
Јаја су чест избор за брзи доручак јер непостоји погрешан начин припреме. Можете их скувати, испржити јаја на око или направити кајгану - укус ће свеједно бити одличан. Јаја садрже и квалитетне протеине, а немају много калорија. Ипак, оно што нас мучи када купујемо јаја како да изабремо она која су најбоља.
Узимамо она која су нам "лепа на око", а јаја које имају неравнине и тачкице на љусци обично избегавамо. Стручњаци су резрешили дилему зашто настају нека јаја тако изгледају и да ли су безбедна за употребу.
"Ове тамне мрље настају на почетку процеса, док јаје још "путује" кроз кокошку. На том путу јаја се окреће, и ако се то дешава преспоро, на крају може добити пегице. Неравна љуска јајета, такође настаје током тог процеса", тврде они.
Да ли је безбедно јести таква јаја. Кратак одговор је - "да". Најважнији део када је у питању безбедност у конзумирању јаја је начин на који их кувате. Јаја могу да садрже бактерију салмонелу која је у САД други најчешћи узрочник тровања храном. Стручњаци упозоравају да црне или зелене мрље унутар љуске јаја могу да указују да у јајима има бактерија.