ПРЕПОЛОВИТЕ КАЛОРИЈЕ У ПИРИНЧУ: Када вода проври, додајте ово, разлика је огромна!
Научници су доказали како једним једноставним триком можете да преполовите калоријску вредност.
Пиринач се за разлику од осталих житарица једноставније припрема, а његов скроб се лакше вари и резултати су бољи.
Али, баш као и остале житарице он има једну кључну ману. И није баш добар за вас. Подстиче гојење и повећава ризик од дијабетеса типа 2.
Посебно је штетан бели пиринач. Шољица има 200 калорија и то углавном „празних“, односно чисти скроб без много других храњивих ствари.
Научници су доказали како једним једноставним триком можете да преполовите калоријску вредност и да му додате друга храњива својства.
„Кували смо пиринач као и обично, једино смо у проврелу воду, пре него што смо ставили пиринач додали кокосово уље, око 3 одсто тежине у односу на пиринач. Након што је био готов, оставили смо је у фрижидеру око 12 сати“ објаснио је доктор Судер Џејмс.
Шта се заправо догађа?
Кувањем скроба у пиринчу постаје изразито лако варљиво, па га организам лако претвара у шећер, па га гликоген складишти као масти.
Пржење или други начини припреме пиринча, међутим не мењају скроб и остаје теже варљив.
„Додавањем липида ( у овом случају кокосовог уља, али и друге масноће служе сврси) драстично смањујете удео лако варљивог скроба“, објашњава др. Пуспараја Тавараја и додаје како уље реагује са скробом и мења његову структуру. „Хлађење помаже да се учврсти скроб у његовом ‘тежем’ облику, па пиринач постаје мање калоричан и након што га поново загрејете“ додаје проф. Тавараја.