ОВО МОРАТЕ ДА СПРЕМИТЕ
Прсте да полижеш: Грчке коцке су посластичарска фантазија - Пуне чоколаде и кекса, као створене за праве сладокусце
Довољно је само једном да осетите овако кремаст укус, и овај рецепт ће вам постати омиљен.
Лету је и календарски дошао крај, те нема потребе да до почетка пролећа 2025. године размишљамо о вишку килограма. Дошло је идеално време за праве гурмане, и оне који воле да квалитетно попију и поједу.
Данашњи специјалитет су грчке коцке. Довољно је споменути састојке: сочне корице с орасима, крем од жуманаца обогаћен комадићима црне и беле чоколаде и ломљеним плазма кексом. Јасно је да ће укућани након првог залогаја стално тражити да их припремате изнова.
Састојци:
За једну кору, а пеку се две:
- 4 беланца
- 4 кашике шећера
- 4 кашике млевених ораха
- 4 кашике млевеног кекса
- 5 грама прашка за пециво
Фил:
- 8 жуманаца
- 5 кашика шећера
- 5 пуних кашика брашна
- 700 милилитара млека
- 250 грама маргарина или маслаца
- 150 грама шећера у праху
- 80 грама млечне чоколаде
- 80 грама беле чоколаде
-100 грама ломљеног плазма кекса
За декорацију:
- 2 крем шлага од чоколаде
Припрема:
Најпре раздвојити беланца и жуманца. Беланца умутите са шећером у чврст шне. Додати кекс, орахе и прашак за пециво.
Сјединити мешањем, па излити у плех обложен пек-папиром димензија 35 x 25 цм. Пећи у унапред загрејаној рерни на 180 степени неких 12,13 минута. Када је готова, на исти начин припремити и испећи још једну кору.
За фил помешати жуманца, шећер и брашно са 200 мл млека, а преосталих 500 мл ставити да проври. Кад млеко проври, додати смесу са жуманцима и мешати док се не згусне. Склонити са рингле, прекрити фолијом и оставити да се добро охлади.
Маслац или маргарин пенасто умутити са шећером у праху.
Умутити охлађен фил од жуманаца. Фил од жуманаца постепено додавати маргарин и шећер уз мућење.
Исецкати обе врсте чоколаде, па додати крему, додати и ломљени кекс и све сјединити.
На прву кору нанети пола крема, поклопити другом кором па нанети остатак. Готове коцке можете декорисати по жељи, наш предлог је шлаг крем од чоколаде. Добро охладити, па послужити.