OVO MORATE DA SPREMITE
Prste da poližeš: Grčke kocke su poslastičarska fantazija - Pune čokolade i keksa, kao stvorene za prave sladokusce
Dovoljno je samo jednom da osetite ovako kremast ukus, i ovaj recept će vam postati omiljen.
Letu je i kalendarski došao kraj, te nema potrebe da do početka proleća 2025. godine razmišljamo o višku kilograma. Došlo je idealno vreme za prave gurmane, i one koji vole da kvalitetno popiju i pojedu.
Današnji specijalitet su grčke kocke. Dovoljno je spomenuti sastojke: sočne korice s orasima, krem od žumanaca obogaćen komadićima crne i bele čokolade i lomljenim plazma keksom. Jasno je da će ukućani nakon prvog zalogaja stalno tražiti da ih pripremate iznova.
Sastojci:
Za jednu koru, a peku se dve:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 4 kašike mlevenog keksa
- 5 grama praška za pecivo
Fil:
- 8 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 5 punih kašika brašna
- 700 mililitara mleka
- 250 grama margarina ili maslaca
- 150 grama šećera u prahu
- 80 grama mlečne čokolade
- 80 grama bele čokolade
-100 grama lomljenog plazma keksa
Za dekoraciju:
- 2 krem šlaga od čokolade
Priprema:
Najpre razdvojiti belanca i žumanca. Belanca umutite sa šećerom u čvrst šne. Dodati keks, orahe i prašak za pecivo.
Sjediniti mešanjem, pa izliti u pleh obložen pek-papirom dimenzija 35 x 25 cm. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 12,13 minuta. Kada je gotova, na isti način pripremiti i ispeći još jednu koru.
Za fil pomešati žumanca, šećer i brašno sa 200 ml mleka, a preostalih 500 ml staviti da provri. Kad mleko provri, dodati smesu sa žumancima i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, prekriti folijom i ostaviti da se dobro ohladi.
Maslac ili margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu.
Umutiti ohlađen fil od žumanaca. Fil od žumanaca postepeno dodavati margarin i šećer uz mućenje.
Iseckati obe vrste čokolade, pa dodati kremu, dodati i lomljeni keks i sve sjediniti.
Na prvu koru naneti pola krema, poklopiti drugom korom pa naneti ostatak. Gotove kocke možete dekorisati po želji, naš predlog je šlag krem od čokolade. Dobro ohladiti, pa poslužiti.