Рецепт за ПРАВЕ ЧУПАВЦЕ - Старински колач који сви воле, а љубитељи кокоса и чоколаде посебно ће уживати у њему
Многи су га бар једном пробали у животу, а када га пробате не заборављате укус.
Представљамо вам рецепт за колаче које смо сви обожавали током детињства, због незаобилазне чоколаде, меканог теста и кокоса.
Реч је о чупавцима.
За бисквит:
- 4 јаја
- 1 ванилин шећер
- 200 г шећера
- 200 мл млека
- 200 г оштрог брашна
- 1 прашак за пециво
- колач
За чоколадни умак:
- 350 мл млека
- 100 г чоколаде
- 3 кашике какаа
- 3 кашике шечера
- 150 г маргарина
За ваљање:
250-300 г кокоса
Одвојите беланца и жуманца. Беланца умутите са половином шећера (100 г) у чврст снег и оставите са стране. Умутите и жуманца пенасто са преосталим шећером и ванилин шећером. Додајте брашно помешано са прашком за пециво, као и млеко и све добро сједините миксером. На крају лагано умешајте и снег од беланаца, преврћући шпатулом.
Смесу за бисквит излијте у плех (32x20 цм) који сте претходно мало науљили и посули брашном, и пеците 20-25 минута у претходно загрејаној пећници на 180 степени, док бисквит не добије лепу златно жуту боју.
Прохладите га и сеците на коцке жељене величине. Моје су биле око 3,5 -4 цм.
Ставите у шерпу млеко, чоколаду изломљену на коцке, какао, шећер и маргарин и загревајте уз мешање док се све не растопи и сједини у једноличну масу. Мало само прохладите, па коцке од бисквита кашиком спуштајте у још топли умак, да се намоче са свих страна, а онда их спуштајте у тањир са кокосом тако да се кокос лепо залепи са свих страна.
Чупавце поређајте на тацну и ставите у фрижидер да се стегну.