САРМА, ПЕЧЕЊЕ, РУСКА: Ево који је РОК ТРАЈАЊА овим јелима, након тога ПРЕУЗМИ ОДГОВОРНОСТ за последице!
Није препоручљиово јести их након овог рока!
Кувану и печену храну је боље да држите на тераси, јер се већ на температури од 5 степени стварају микроорганизми.
ПОСТОЈЕ ЧЕТИРИ ТИПА ГЛАВОБОЉА: Ево како да ПРЕПОЗНАШ са чиме је овај БОЛ ПОВЕЗАН!
Баке саветују: ЧЕТИРИ намирнице које нам јачају имунитет!
Последице тровања храном могу бити врло неугодне, па чак и опасне, зато обратите пажњу на правилно чување.
Често је тешко проценити праву количину хране за целу породицу која се окупља око празничног стола па најчешће претерамо. Зато је важно остатке хране спремити на правилан начин како би она у потпуности била сигурна за поновно конзумирање.
Храна је подложна кварењу на температурама између 5 и 6 степени. Те су температуре најпогодније за развој микроорганизама па храну треба ставити у фрижидер или замрзивач најкасније два сата након јела.
Најчешће се на празничном столу нађу традиционална сарма, месо, незаобилазна руска салата, пите и окрепљујућа телећа чорба. Важно је имати на уму да је сарма најотпорнија, али свакако има свој рок трајања.
Сарму је потребно чувати у фрижидеру и треба је појести између три до четири дана. Препоручује се подгревање количине довољне за један оброк па обавезно пустите да проври како би се спречио раст микроорганизама. Може се и замрзнути па тако чувати до четири месеца.
Прасетину, као и остало печено месо, треба појести у прва три дана. Риба је пак подложнија кварењу и не би се требало јести дуже од два дана.
Микроорганизми испуштају токсине који се не уништавају термичком обрадом. Одмрзнуту храну никад не замрзавајте опет. Све можете замрзнути, али тај поступак може утицати на укус и својства поједине хране.
Умаци могу изгубити своју кремасту конзистенцију, док ће поврће изгубити своју боју. Лиснате салате посебно није добро замрзавати, као ни мајонез.
Замрзнуте остатке пожељно је потрошити у року од два до шест месеци. Једном одмрзнуту храну не треба поново замрзавати, зато пакујте остатке на начин да их одвојите да вам буду доступни за један оброк.
Обратите пажњу на то да свеже намирнице одвајате од термички обрађених и не мешајте разне врсте меса. Не чувајте заједно месо и поврће јер је већи ризик да ће бактерије с меса прећи на поврће, а салату накнадно нећете термички обрадити како бисте уништили микроорганизме.
БОЉЕ ОД ТРЕНИНГА: Ево шта опуштање у ТОПЛОЈ КУПКИ чини ТВОМ организму!
СТАЛНО СЕ ОВО ПИТАТЕ: Ево да ли контрацептивне пилуле утичу на гојазност
СПАЉУЈЕ МАСНОЋЕ И СТАБИЛИЗУЈЕ ШЕЋЕР У КРВИ: Сок од ОВЕ намирнице прави је МЕЛЕМ за твоје тело!
НЕМА ПРЕХЛАДА И ВИРУСА! Ове НАМИРНИЦЕ регенеришу и ДЕТОКСИКУЈУ организам!
Стигао вас је зимски умор и тешко ујутру устајете? Ово је најбољи лек