СИНДРОМ НЕРВОЗНИХ ЦРЕВА: Храна НИЈЕ једини узрок - нутриционисткиња открила ШТА је КЉУЧНА СТВАР!
Није на одмет знати...
Синдром нервозних црева или иритабилног колона није тако редак као што бисте помислили, а нутриционисткиња Ана Тодоровић је у емисији Уранак на К1 открила који је главни узрок овог проблема – није храна!
- Синдром нервозних црева је уско повезан са нашим психолошким статусом. Неправилна исхрана само може да буде још један додатни окидач који ће да поспеши ту проблематику, али деифнитвно се синдром нервозних црева повезује са нашом психом, са нашим осећањима. Услед посла или свакидашњице која је стресна, може да се појави такав проблем. Свакодневна изложеност стресу, подобност услед генетске предиспозиције, пол, неки хормонски дисбаланси, лоша исхрана, лош биоритам, све то може да допринесе да дође до нервозних црева.
КАРФИОЛ НИКАД НИЈЕ БИО УКУСНИЈИ: Запеците га с ОВИМ СЛАСНИМ преливом и уживајте у сваком залогају! (ВИДЕО)
ЉУБАВ НИЈЕ НАКЛОЊЕНА: Данашњи хороскоп не обећава добре односе, али ево КОМЕ се смеши пословни УСПЕХ!
ЗАБОРАВЉЕНИ НАРОДНИ ЛЕК: Облогама од КУПУСА наше баке су лечиле многе бољке - ево како их најбоље искористити!
Симптоми који се најчешће јављају код синдрома иритабилног колона су бол у стомаку, надутост, смена дијареја и опстипације, кашасте столице, јаки затвори, али и смена свега тога.
- Превасходно је препорука да особа која осети симптоме нервозних црева, посети на првом месту гастроентеролога како би он дао смернице за дијагностику, што се тиче крвних анализа и хормонских, евентуално прегледа за колоноскопију, то даје лекар. Прва интервенција су промене у исхрани. Највише проблема праве теста, газирани напици, пржена, похована храна, брза храна, нередовни оброци или када се попије пуно кафа, попуши пуно цигарета, када имамо само један оброк који је преобилан, од неадекватних намирница, када се једе брзо, то су све окидачи. Постоје и намирнице које су алергене па могу да изазову овакве проблеме, то је рецимо глутен кога има у већини житарица, шећер...
Избацивање глутена из исхране је малтене тренд, а и ако он може да прави проблем неким људима, нутриционисткиња каже да не значи да свако реагује на глутен.
- Доста људи реагује на млеко, млечне производе, некоме може бити проблем кожица парадајза, лимун, орашасти плодови, тако да треба добро узети нутритивну анамнезу. Када пацијент дође код нутриционисте, ми прво испитујемо које намирнице му сметају. Предлог је да се неко време води дневник исхране, како би се утврдило која намирница је довела до проблема, да се анализира када се то дешава, у којим ситуацијама.
Нутриционисткиња Тодоровић каже да је препорука да се у исхрану уведу пробиотске културе, како у виду суплемената, тако и кроз намирнице, а на првом месту су кефир и обогаћени јогурти. С друге стране, наводи да проблем могу да буду јаки зачини и љута храна, запршке, пржене и поховане намирнице, сосови, теста...
- Неки зачини могу да буду од помоћи, попут оригана, куркуме, мајчине душице, они се препоручују да буду свакодневно заступљени код синдрома нервозних црева, поред пробиотика. Чајеви који се препоручују је чај од матичњака који ће деловати психосоматски и мало опустити човека, затим благи чај од камилице, нане, чај од аниса.
Нутриционисткиња истиче да су, према статистичким подацима, жене подложније синдрому нервозних црева, а као неке опште препоруке које би могле да смање ризик од појаве овог проблема, саветује да се храна добро жваће и да се између вечере и доручка направи пауза од око 12 сати, како би се систем органа за варење одморио.
- Не мора свака гојазна особа да има синдром нервозних црева, међутим специфичност гојазних особа је да једу можда пуно оброка или једном огромну количину хране, можда пребрзо жваћу, што не важи само са њих, тако да су подобни да настане овај проблем - поручује.