СКУВА СЕ ЗА 45 МИНУТА - Додајте овај зачин у пасуљ и биће "мекан као душа", раскува сваку грашку у рекордном року
Обавезно пробајте овако да га припремите.
Припрема пасуља може изгледати једноставно, али многи ће се сложити да није баш тако лако припремити савршену чорбу од пасуља. Ово омиљено јело код нас захтева одређене трикове и стрпљење.
Како брже скувати пасуљ?
Једно од главних питања код припреме пасуља је како убрзати процес кувања. Постоји неколико теорија и трикова који вам могу помоћи, без потребе да пасуљ потапате преко ноћи.
Коришћење експрес лонца?
Један од најефикаснијих начина је коришћење експрес лонца, који значајно скраћује време кувања, не само пасуља, већ и других јела. Ако немате експрес лонац, следећи савети искусних кувара могу вам помоћи.
Савети за брже кување пасуља
Додавање соде бикарбоне: Приликом првог кувања, додајте 1 кашичицу соде бикарбоне у воду. Оставите пасуљ да се крчка најмање 15 минута, затим оцедите воду.
Додавање уља: Након што оцедите воду, додајте мало уља и добро промешајте како би се уље равномерно распоредило по сваком зрну.
Кување са ракијом: Долијте хладну воду у односу 4:1 према пасуљу, додајте 50 мл ракије и прокувајте. Оставите да се крчка 45-50 минута.
Врста и квалитет пасуља
Време кувања зависи и од врсте и квалитета пасуља. Неквалитетан и стар неће се скувати како треба, независно од времена проведеног у шерпи. Увек бирајте свеж и квалитетан пасуљ за најбоље резултате.
Рецепт за припрему чорбастог пасуља
Пасуљ потопити да стоји у води пар сати да набубри. Процедити га и налити водом, па ставити да се кува. Кад се напола скува, поново га оцедити од воде и оставити са стране.
Сува ребра такође опрати и ставити да се откувају (уколико су јаче димљена откувати два пута), па пред крај у ту воду потопити сланину и кобасицу да отпусте сувисну масноћу.
У суд у ком кувате пасуљ сипати мало уља и на њега ставити сецкани црни и бели лук, динстати док не омекша, па полако додавати зелен, шаргарепу и паприку, да све омекша. Додати мало сувог зацина, соли и бибера и ловоров лист.
Сад додати сланину, ребра и кобасицу, те налити врућом водом да огрезне. Оставити да се лагано кува 40 мин, поклопљено.
Затим додати и пасуљ да се докува. Поправити укус са набројаним зачинима и персуном по потреби.
У тигањ ставити мало уља и додати брасно да се упржи (количином брашна се одређује густина чорбе). Кад порумени додати црвену млевену паприку и такву запршку додати у лонац. Пустити још мало да се крчка и искључити шпорет.
НАПОМЕНА: У запршку се, приликом упржавања брашна, може додати ситно сецкани бели лук. Тада јело добије јос лепшу арому. Једино треба водити рачуна да се непрепржи, јер ће јело бити горко!