ОБАВЕЗНО ПРОБАЈТЕ
Старински рецепт за КИСЕЛИ КУПУС ИЗ БУРЕТА - Лак је и почетницима, само овако припремљен је ризница ВИТАМИНА Ц
Можете да га спремите и ако живите у стану!
Кисели купус је традиционална зимска салата на српској трпези и намирница од које се спремају надалеко чувена зимска српска јела, као што су подварак (без меса и са месом) и неизоставна сарма, а можете га јести и као обичну салату уз мало зачина, со и туцана паприка иду феноменално, а овако припремљен је права ризница Ц витамина.
Управо због тих деликатеса у сваком домаћинству које држи до себе веома је важно имати купус током читаве зимске сезоне. А многи га на крају сезоне стављају у замрзиваче, не толико из разлога "да се не баци", колико због тога што је сарма од киселог купуса многима омиљенија од било које друге сарме.
Постоји небројено много рецепата и начина стављања купуса у буриће и каце. Свима је заједничко то да се купус ређа, соли и налива водом.
Али, почетници морају да знају да је тајна у томе што се количина соли не везује за количину купуса, него за количину воде која се сипа преко њега.
Ево и најпростијег рецепта:
Килограм соли на 30 кг купуса.
Према том рецепту купус се традиционално кисели у многим пиротским домаћинствима. Осим купуса потребно је: килограм соли на 30 кг купуса, гушћа памучна крпа, камен или тегла запремине 1,5 л.
Припрема: Главице купуса очишћене од површинског слоја листова опрати, зарезати крстић на корену и ређати их у буре. Неколико главица купуса пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би се заглавиле, односно чврсто стајале.
Налити воду два прста изнад купуса. Ставити преко купуса дрвени или пластични притискач. Преко притискача ставити камен или теглу пуну воде. Раширити крпу и на њу ставити потребну количину соли, увити је и ставити поред камена. Со ће се полако отапати и падати до дна, тако да није потребно претакање расола.
Затворити буре и повремено контролисати количину воде неколико дана. Доливати воду по потреби, да главице купуса не буду ван воде. Притом испирати камен, а уколико се користи тегла, обавезно је опрати споља.
Да ли и ви ове године остављате зимницу?