Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Суши је храна коју или волите или не подносите, а знате ли колико је заправо КАЛОРИЧАН?

18.06.2018. 06:15
Suši
Суши / Извор: Профимедиа

Можда се изненадите...

Волимо ово јело због необичног укуса и форме, иако треба да запамтимо да се састоји углавном од деликатног, ароматичног пиринча.

Када једете суши, не морате рачунати угљене хидрате и бројати калорије - ми ћемо вам рећи како да направите лакше изборе.

Суши има репутацију дијететске хране. Постаје тренд седамдесетих година прошлог века - у време када су јапански деликатеси постали популарни у САД-у. Такође, откривено је да становници „цветне земље“ најдуже живе у свету, што се приписује локалној исхрани. Слава сушија се наставља и данас, иако се све више перципира као извор угљених хидрата - јер је овај састојак цензурисан.

ПОБИЋЕМО ОРЛОВЕ! Албански огранак Исламске државе спрема напад на утакмици Србија - Швајцарска

А како је стварно?

Суши: састојци

База сушија је бео, пречишћени пиринач, који чини чак 75% сушија. Пиринач је лишен спољне љуске зрна, а самим тим и већине минерала, витамина и влакана. Поред тога има висок гликемијски индекс - попут шећера, који се додаје током припреме пиринча. Овај ефекат је барем делимично умањен додавањем сирћета, које смањује укупни гликемијски индекс. Прави се углавном са различитим врстама рибе, морским плодовима и поврћем. Међутим, популарне врсте сушија садрже 5-15 грама адитива. Неке врсте сушија имају нори алге које су варљиве само код људи са азијским геном. 

Имала је преко 100 кила, смршала је 50, а сада открива и КАКО! (ФОТО)

Riba
Риба / Извор: Профимедиа

Суши лако може садржати преко 1000 кцал, а класична порција углавном има 6-8 комада. Али, постоји много различитих врста сушија и оне се разликују у погледу нутритивне вредности и садржаја калорија.

Најлаганији суши је онај са поврћем и морским плодовима; више енергије ће обезбедити они са масним рибама, авокадом, зачињени слатким сосом, а најкалоричнији су они са лососом, мајонезом или крем сиром.

Проверите колико калорија пружају различите врсте најпопуларнијих врста сушија.

Маки суши - најпопуларнија врста сушија, пиринач у нори листу, пуњен са рибом или поврћем. Маки суши има 20 до 85 кцал. Мање калорија имају врсте са поврћем и малим бројем адитива, на пример, са краставцем, авокадом и туном.

Нигири суши - танко резана риба (бела риба, туна или лосос) сервирана на пиринчу, често повезаном нори траком, као мали пакетић. (до 45 кцал) До 55 кцал обично има комад сушија нигири са туњевином, скушом, лососом или хоботницом.