СЗО ДОНЕЛА ОДЛУКУ - овај вештачки ЗАСЛАЂИВАЧ НА ЛИСТИ МОГУЋИХ КАНЦЕРОГЕНА! На списку чипс, кечап, грицкалице и то НИЈЕ све
СЗО је донела одлуку да вештачки заслађивач - аспартам стави на листу "могућих канцерогена".
Један од вештачких заслађивача који се највише користи на свету - аспартам, следећег месеца би Светска здравствена организација требало да прогласи потенцијалним канцерогеном.
БИБЛИЈА КАЖЕ ДА ЈЕ ОВО НАЈТЕЖИ ГРЕХ: Никад то не бисте рекли, а због њега следи НАЈСУРОВИЈА КАЗНА
РАКИЈА МЕДОВАЧА ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ: Декин једноставан рецепт од 3 САСТОЈКА за најлековитији liker
Аспартам, који се користи у бројним намирницама, од дијеталних газираних напитака па до жвакаћих гума, први пут ће се наћи на листи Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ) у јулу са ознаком "вероватно канцероген за људе", наводи огранак за истраживање рака Светске здравствене организације.
О аспартаму, вештачком заслађивачу који се налази и огромном броју намирница не само дијеталних, већ и за дијабетичаре, деценијама уназад се говори, бројни стручњаци наводе негативан утицај на здравље, али ово је први пут да се нађе на листи потенцијално канцерогених намирница.
Ова супостанца је опсежно проучавана деценијама уназад. Прошле године је студија у Француској која је спроведена над 100.000 одраслих особа показала да су они који су конзумирали веће количине вештачких заслађивача - укључујући аспартам - имали нешто већи ризик од рака. То је уследило након студије Института Рамацини у Италији почетком овог века која је известила да су неки карциноми пронађени код мишева и пацова повезани са аспартамом.
Међутим, прва студија није могла да докаже да аспартам изазива повећан ризик од рака, а постављају се питања о методологији друге студије, укључујући и ЕФСА, која је то проценила.
Аспартам је одобрен за употребу широм света од стране регулатора који су прегледали све доступне доказе, а велики произвођачи хране и пића деценијама су бранили то што их користе у припреми својих најпродаванијих производа.
Међутим, аспартам је могуће наћи и у појединим сланим, или прехрамбеним производима које не бисмо баш назвали слатким, иако је ређе. Ево списка од 5 сланих намирница које могу да садрже аспартам!
- Кечап или сос: Неки брендови кечапа са смањеним садржајем шећера или без њега, соса за роштиљ и прелива за салату могу садржати аспартам како би пружили слаткоћу без употребе шећера.
- Нискокалорични прелив за салату: Одређени нискокалорични преливи за салату, посебно они који се продају као "лаки" или "са смањеним садржајем масти", могу користити аспартам као заслађивач.
- Маринада и сос: Неке маринаде без шећера, умаци и слани сосови могу да садрже аспартам да би се постигао пожељан укус без додавања шећера или калорија.
- Конзервиране супе: У одређеним конзервираним супама са смањеним садржајем шећера или без шећера, аспартам се може користити да побољша укус и пружи наговештај слаткоће.
- Слане грицкалице: Повремено можете пронаћи слане грицкалице са смањеним садржајем или без шећера, као што су чипс или крекери, који користе аспартам као заслађивач у својој формулацији.
Навођење аспартама као могућег канцерогена заправо има за циљ да мотивише више истраживања, што ће помоћи агенцијама, потрошачима и произвођачима да донесу конкретније и прецизније закључке.