Због ОВИХ ГРЕШАКА ајвар вам никад НЕ УСПЕ! Добро обратите пажњу на ових десет ставки
Ово су трикови за најбољу зимницу.
Десет грешака који многи праве, па им ајвар не успе добро. Неко воли љут, неко благ, неко са патлиџаном, али свакако гурмани не могу да одоле ајвару.
Међутим, приликом припреме, многе домаћице праве одређене грешке којима кваре његов укус. За добар ајвар, али и осталу зимницу, кључне су добре намирнице, али и права размера. Кад је реч о поврћу, ако га не правите само од паприка, требало би на три килограма паприке да иде килограм патлиџана.
Бирате мршаве паприке
Када купујете паприке замолите продавца да вам пресече паприку како бисте били сигурни у дебљину овог поврћа јер управо од тога зависи квалитет.
Пожељно би било не печете паприке него кувате
Најукуснији ајвар има фину арому коју не можете да добити кувањем паприка. Најбољи избор је печење на роштиљу, а препоручује се онај на природно дрво или угаљ.
Прекратко печете
Паприку и патлиџане треба добро опрати и ставити на роштиљ уз повремено окретање. Кад кожица почне да се одваја, тада је паприка печена. Није довољно да само потамни, али водите рачуна и да поврће не загори.
Недовољно цедите паприке
Огуљене паприке ставите у цедило да се цеде преко ноћи, најмање 12 сати. Такође, и патлиџан се гули и цеди. Ајвар ће имати бољи укус, а време кувања ћете смањити упола.
Нестрпљиво мешате
За кремасти ајвар који ће се савршено мазати на хлеб битно је стрпљиво мешање.
Остављате семенке
Многе домаћице у ајвар додају фефероне, али ако не волите љуто, добро их очистите од семенки. Такође, од семенки треба очистити и патлиџане и паприке.
Превише соли
Со се додаје постепено, а пре сваког пробања потребно је да мало ајвара охладите на тањирићу. Уколико пробате врућ ајвар, нећете осетити укус.
Прљави рубови
Како би вам зимница трајала дуже, обавезно тегле најпре стерилишите. Али, уз један трик нећете бринути - пре него што их затворите поклопцем, обришите рубове тегле алкохолним сирћетом.
Поступно хлађење
Тегле затворите стерилизованим оригиналним поклопцима, те ставите у загрејану рерну на 100 Целзијус на сат до сат и по. Искључите рерну и оставите да се у њој охладе. Чувајте их на мрачном и хладном месту.и да је пробате. Добра паприка је зрела и дебела.