Ево зашто смо СТАЛНО ГЛАДНИ у овом периоду! Нутрициониста открива како да ОДРЖИМО ЛИНИЈУ у време СЛАВА и БОЖИЋНИХ ПРАЗНИКА
Дијететичар истиче да празнична исхрана, иако може укључивати више поврћа и воћа, често недостаје хранљивих састојака и протеина које пружају животињски производи. Препоручује се пажљив одабир хранљивих намирница, попут бадема, авокада и поврћа, које су богате хранљивим састојцима и спречавају глад. Такође се наглашава важност избегавања брзо сварљивих угљених хидрата, попут колача и торти, због њиховог утицаја на шећер у крви и интензивирања осећаја глади. Текст истиче и да животни стил, укључујући недостатак сна, стрес и одређене лекове, може утицати на апетит.
Стално вирите у фрижидер? Дијететичар је открио главне разлоге зашто сте увек гладни.
Многи људи се током празничне сезоне опусте, те једу храну коју иначе не би јели, онолико колико иначе не би јели.
Неки ће можда претпоставити да је здравији избор избегавање печења и узимање додатне количине поврћа, житарица, орашастих плодова и воћа, али можда ћете на крају конзумирати још више. Па како решити овај проблем?
Обавезно ПОГЛЕДАЈТЕ У МАРАМИЦУ када обришете нос! Боја секрета вам може МНОГО РЕЋИ о стању организма; али НЕ ОВО - то је МИТ
Ако овако једете ТОКОМ ПОСТА, само ћете се УГОЈИТИ, могући су и надутост и болови - Нутрициониста открива ГЛАВНУ ГРЕШКУ због које се килограми гомилају
Разлог је што овој храни недостају неки од хранљивих састојака и протеина које дају животињски производи и брже се варе - што значи да ће вам се апетит отворити раније.
- Иако једете више хране, имачете мање енергије, објаснио је регистровани нутрициониста Роб Хобсон за Дејли мејл.
Али то не значи да морате да одбаците поврће, орашасте плодове и друго, или да прекинете своју веганску исхрану. Само будите пажљивији о томе које хранљиве материје стављате на тањир.
Доказано је да бадеми, авокадо, јабуке, слатки кромпир, сочиво, спанаћ, кељ, броколи и сенф ублажавају глад.
Хобсон је такође објаснио да многе ужине, попут чипса и слаткиша, не обезбеђују одговарајуће хранљиве материје и да ће вас заситити само на кратко време.
- Ова храна само додаје додатну енергију у исхрану када то није потребно, а особа није нужно гладна или јој је потребна храна, рекао је Хобсон.
- Ови брзо сварљиви угљени хидрати наглашавају пад шећера у крви, а то може допринети интензивнијем осећају глади, променама расположења и обично жудњи за више исте врсте хране, што ће створити зачарани круг исхране.
Уместо тога, стручњаци предлажу да изаберете нешто са влакнима, целим житарицама, воћем, поврћем, здравим мастима или немасним протеинима.
Овој храни потребно је више времена да је тело разгради – што значи да ће одржавати уравнотеженији ниво шећера у крви и дуже вас заситити.
Али није увек крива храна: фактори начина живота такође могу утицати на вашу глад.
Стручњаци већ дуго говоре о предностима доброг ноћног сна, а на дугачку листу можете додати и управљање апетитом.
- Људи који не спавају довољно могу имати повишен ниво грелина, хормона који стимулише апетит, рекао је Хобсон за "Мен’с Health".
Такође је рекао да стрес и анксиозност и одређени лекови који се узимају за ублажавање тих осећања могу учинити да огладнете.
- Стрес може повећати кортизол, хормон који подстиче жудњу. Лекови као што су антидепресиви могу такође повећати ваш апетит, као и недијагностиковани дијабетес, објаснио је Хобсон.
Генерално, нутрициониста препоручује да пијете воду и једете протеине и масти како бисте успорили ослобађање шећера у крвоток и одржали осећај ситости.