Засладите познати црни НАПИТАК на ЗДРАВ начин - Зачини за КАФУ који су и УКУСНИ и КОРИСНИ за организам
Ако је ваша идеја о кафи најновији кофеински тренд, из тржног центра, са више млека, шећера, сирупа и шлага од праве кафе, ништа што додате на то неће вам помоћи да смршате. Толико је калорија упаковано у сав тај шећер и павлаку да је боље да их уопште не пијете.
Упркос неким облицима перцепције јавности, кафа је заправо прилично здрав напитак, када се припреми на прави начин. Заиста, све зависи од тога на шта помислите када видите реч кафа.
С друге стране, ако је ваша идеја о кафи горки напитак, директно из Бразила, овај текст ће вас разуверити. Обична црна кафа је заправо прилично слична чају, само са употребом зрна уместо листа. То је и даље напитак од воде, са укусом и предностима одређене ароме.
Паприкаш из БАКИНЕ кухиње - Јело на КАШИКУ, које ће ОБРАДОВАТИ све УКУЋАНЕ
ПРИПРЕМИТЕ ДОМ ЗА ЗИМУ: Ових 11 ствари обавезно треба да урадите!
Цимет
Цимет, од слатких до сланих јела, десерта и посластица да их вероватно једете сваки дан. Постоје чак и различите врсте цимета, иако као сродне биљке, имају сличне нутритиенте. Овај зачин је одличан антиоксиданс за једну ствар, међу најбољим од свих зачина. Може смањити упалу, помоћи у снижавању шећера и холестерола у крви, а чак има и нека својства сагоревања масти. Осим тога, одличног је укуса, тако да ако додате мало кафе, можете добити глатки, благо зачињен укус.
Ванила
Права ванила је снажног укуса, и уопште није попут онога што можете наћи у јефтином сладоледу од „ваниле“ и другим посластицама на бази неутралне креме. Снажног је укуса и веома је уобичајен као адитив кафи, иако се обично комбинује са кремом. Додавање мало екстракта ваниле, или махуне ваниле директно у лонац, помаже да унесете укус у ваш напитак.
Ђумбир
Ђумбир је занимљив зачин јер га можете набавити и свеж и сушен и млевен а све опције имају различите врсте укуса. Свеж ђумбир је скоро воћан, са мало зачињеног. Млевени ђумбир је земљанији и боље се раствара у кафи. Можете користити било које; прстохват или два млевеног ђумбира у кафи, или неколико кришки свежег корена додатог у лонац. Помаже и у смиривању стомака више од ваниле и има користи за смањење гасова и надимања. Поред тога, има неке природне предности за ублажавање болова које помажу у смиривању упале грла и може смањити упалу у целом телу како би ублажио бол од артритиса и друге болове.
Пеперминт
Пеперминт има широк спектар корисних ефеката, углавном због витамина и минерала присутних у биљци. Добијате витамине А и Ц, гвожђе, магнезијум и калцијум у уљу нане. Само будите опрезни са тим! Чисто уље од пеперминта може бити веома заједљиво и може да вам опече кожу.
Црна чоколада
Тамна чоколада је вероватно једна од најмање "здравих" опција на овој листи, али то је зато што је стварни чоколадни производ, а не само зачин. Тамна чоколада је богата антиоксидансима и има способност да појача снагу мозга, смањи упале и снизи крвни притисак. За ово желите најмање 72% тамне чоколаде. Ако сте љубитељ горких укуса, можете ићи и до 90, иако би комбинација кафе и чоколаде за неке људе могла бити превише горка.