Регулишите НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ на најприроднији начин: Само једна ПРОМЕНА вас дели од тога, ево и која...
Свако тежи да се што здравије храни, како би обезбедили себи добро здравље
Када се погледа пирамида исхране, поред воћа и поврћа, житарице целог зрна су основа здраве исхране.
Уколико у вашој исхрани замените рафинисане житарице са житарицама целог зрна, знајте да сте учинили много тога доброг за ваше здравље.
УСНЕ, ГРУДИ, ПОДИЗАЊЕ ЈАГОДИЦА: Сада су лепотице, а погледајте како су задругарке ИЗГЛЕДАЛЕ ПРЕ ОПЕРАЦИЈА (ФОТО)
ТРЕНД ЈАВНЕ СРАМОТЕ НЕ ПРЕСТАЈЕ: Ово су све БРАЧНЕ ПРЕВАРЕ пред камерама које су обележиле 2021. ГОДИНУ
ДАНАС ЈЕ БОГОЈАВЉЕЊЕ! Ево шта значи овај празник и шта би ПОД ОБАВЕЗНО требало да уради СВАКИ ХРИШЋАНИН
Интегралне житарице богате су пре свега влакнима, витеминима, али и мноштвом минерала, па тако можемо рећи да су оне свакако много испред рафинисаних житарицама, када су хранљиве вредности у питању.
Као што је већ речено, интегралне житарице су богате влакнима, минералима, витаминима, али исто тако садрже антиоксидансе, здраве масти и биљне ензиме. Конзумирањем интегралних житарица, помоћи ће вам да одржите нормалну тежину, али помоћи ће вам да смањите ниво шећера у крви.
Због изузетно високог садржаја влакана, интегралне житарице успоравају апсорпцију хране и као резултат тога смањују повећање шећера у крви.
Истраживачи су проучавали како конзумирање целовитих житарица може да утиче на шећер у крви у поређењу са нецеловитим житарицама.
Том приликом је наглашено да интегралне житарице имају ниже гликемијско оптерећење када се једу у односу на рафинисан облик житарица. Због влакана које такве житарице поседују наше тело их спорије обрађује, што значи да те јединице глукозе поступније улазе у крвоток.
Такође, целовите житарице су здраве и за срце, као и за очување здравља метаболизма.
На тржишту се сада могу наћи разне врсте интегралних житарица, тако да се могу користити у припреми многих укусних, а здравијих јела. Поред популарног овса, све популарније постају и житарице попут проса и киное, које су погодне да се користе у исхрани људи који су осетљиви на глутен.