ЗНАТЕ ЛИ ЗА ОВАЈ ПРИРОДНИ ЗАСЛАЂИВАЧ? Изгледа као обичан шећер, али има 40 одсто мање калорија!
Мало људи зна за ову замену...
Потпуно избацивање шећера из исхране није добро као ни мањак неког важног витамина, али овај индустријско прерађени шећер којег сви имамо у кухињама нимало не придоноси нашем здрављу. Као алтернативу можемо користити мед, стевију, али и један природни заслађивач који се премало спомиње – брезин шећер или "xylitol".
Годинама ме је пекла, сврбела и отицала ваг*на, а онда сам сазнала УЖАСАВАЈУЋУ ИСТИНУ!
Брезин шећер открио је крајем 19. века немачки научник Херман Емил Фишер, а његову масовну индустријску производњу развили су Финци за време Другог светског рата. Има идентичан укус и мирис као и кристални шећер, али потпуно друкчији учинак на организам.
НИЈЕ ИМ ЛАКО: 8 ствари о којима мушкарци размишљају када су ТАМО ДОЛЕ!
Добро знате како конзумација превише шећера и слаткиша доводи до дебљања и уништавања мишића, али брезин шећер чак смањује жељу за слатким и угљеним хидратима. Такође побољшава пробаву, не храни лоше бактерије у организму које живе од шећера и могу га узимати и дијабетичари јер држи шећер у крви на нормалном нивоу.
Међутим, ни с њим не треба претеривати јер може изазвати пролив, а не може се карамелизиовати. Одличан је у колачима, посластицама или као заслађивач напитака, па се може набавити у продавницама здраве хране.