Isprobajte štrudlu sa makom i orasima, na VOJVOĐANSKI način (FOTO)
Zasladite se na prirodan način.
Štrudla ili kako je još zovu, savijača je vrlo jednostavan narodni kolač. Za pripremu ovog ukusnog kolača vam treba malo vremena, a da ga pojedete još manje.
Potrebno vam je:
- 2/3 šolje mlakog mleka
- 1 kvasac
- malo soli i šećera (da kvasac nadođe)
- 150g masti
- 2 jajeta
- 1 žumance
- brašno po potrebi (otprilike oko 600g)
- 3 kašike šećera
U mleko dodati izmrvljen kvasac sa malo soli i šećera. Kada kvasac nadođe dodati mast, 2 cela jajeta , jedno žumance i sve 3 kašike šećera.
Sve to dobro promešati pa dodavati brašno po potrebi dok ne dobijete glatko testo. kada ga umesite podelite testo u četiri jufke, ali pokušajte da napravite jednake loptice. Dok pripremate fil, loptice od testa prekrijte krpom.
Fil:
- 4 belanca
- 300g šećera
- 250g mlevenog maka
SAMO OVAKO ĆETE IH SPREMATI: Viršle od kojih će vam ići voda na usta!
Umutite sneg od belanaca i šećera pa dodajte mleveni mak. Štrudle možete napraviti i sa filom od mlevenih oraha umesto maka.
Testo oklagijom rastanjite što tanje (najbolje je da izmerite dužinu tepsije i tako rastanjite dužinu testa za štrudlu). Potpm nafilujte testo i pažljivo urolajte. Pazite da ne preterate sa punjenjem, kako vam ne bi ispadalo sa strane.
Urolane štrudle ostavite da kisnu u tepsiji 45 minuta a zatim ih pecite na 220 stepeni. Najbolje je da proverite čačkalicom ukoliko niste sigurni da li je testo pečeno.
Uživajte!