Kako da vam se SLAVSKI KOLAČ ne "rascveta" i ne ISPUCA po površini - Trikovi zlata vredni za NAJLEPŠU POGAČU ikada
Slava ne može da prođe bez glavnih obeležja – žita, vina i slavskog kolača. Kao i svake godine domaćice se trude da naprave što bolje slavske kolače, odnosno pogače. Pravljenje savršenog slavskog kolača može biti izazov, kako pronaći prave mere za kolač, kako ga ukrasiti i kako da ne puca slavski kolač?
Svaka slava nosi sa sobom bogate tradicije, a slavski kolač je srce svake proslave. Njegov izgled često govori više od reči, ali ponekad se desi da se površina kolača "rascveta" tokom pečenja, čime se narušava savršeni vizuelni efekat. Da biste izbegli ovu nezgodu i postigli najlepšu pogaču, evo nekoliko zlatnih trikova koji će vam pomoći!
1. Pravilno oblikovanje testa
Ključ za lepu površinu slavskog kolača počinje već kod oblikovanja testa. Kada mesite, pazite da ne prekomerno dodajete brašno, jer to može uzrokovati da testo postane suvo. Umesto toga, dodajte malo brašna postepeno dok ne dobijete glatku i elastičnu masu.
2. Kvasac je vaš prijatelj
Obavezno koristite svež i aktivan kvasac. Ako koristite suvi kvasac, proverite datum isteka. Kvasac je odgovoran za podizanje testa, a njegovo pravilno aktiviranje ključ je za postizanje lepe pogače.
3. Ostavite dovoljno prostora
Kada oblikujete kolač, ostavite malo prostora između ivica i sredine, jer će se tokom pečenja testo širiti. Ako je testo previše zbijeno, površina će se raspasti.
4. Prekrivanje tokom pečenja
Ako primetite da se površina počinje otvarati ili pucati, možete je blago pokriti aluminijumskom folijom tokom pečenja. To će pomoći da zadrži vlagu i spreči dodatno pucanje.
5. Pravilna temperatura pečenja
Rerna treba biti prethodno zagrejana na odgovarajuću temperaturu. Ako je temperatura previsoka, kolač će brzo porasti, a površina se može raspeti. Uvek pecite na srednjoj temperaturi kako biste postigli ravnomerno pečenje. Slavski kolač uvek smestite na sredinu rerne, jer onaj deo koji je bliži gornjem grejaču će se više sušiti i postoji mnogo veća mogućnost da pukne kolač.
Prateći ove savete, vaš slavski kolač će postati prava umetnička dela na stolu. Uživajte u pripremi i ponosno poslužite pogaču koja će biti ne samo ukusna, već i savršeno lepa!