Predlog za kompletan POSNI RUČAK - Nekoliko TRADICIONALNIH JELA koja su nezaobilazna za Badnji dan
Pripremite ih za ukućane!
Osim ovih jela tu su i čuveni prebranac, turšija, med, crno vino i rezanci sa orasima, Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe.
Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela. Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja. U nastavku, pripremili smo recepte od predjela, salata, preko glavnog jela i dezerta.
Domaćice, u ČESNICU se PORED NOVČIĆA stavlja i ovo - Važno je za plodnosti i zdravlje ukućana
Evo KO NE MORA da POSTI na BADNJI DAN - U kuću se unosi badnjak i trpeza je posna, ali ne za sve ukućane
Posni prebranac
Sastojci:
- 500 g krupnog pasulja,
- 500 g crnog luka,
- biljni začin,
- aleva paprika,
- biber u zrnu,
- 2 dl ulja,
- so
Priprema:
Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.Na zagrejanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isečen na tanka rebarca. Umešati biljni začin i alevu papriku.U nauljenu đuveč tepsiju reðati red pasulja, red luka i bibera. I tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Proptresti sud i tako ujednačiti masu.U zagrejanoj pećnici peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kiselog ili svežeg kupusa.
Kompot od suvih šljiva
Sastojci:
- 250 g suvih šljiva
- 80 g šećera
- 1 l vode
- limunova kora
Priprema:
Dobro oprati suve šljive i staviti u 1 l vode oko 2 sata, da nabubre. Onda ih kuvati u istoj vodi u kojoj su stajale zajedno sa limunovom korom i šećerom. Kompot je kuvan kad šljive omekšaju.
Posna pogača
Sastojci:
- 1 kg brašna
- oko 1/2 l mlake vode
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 2 dl ulja
Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mlake vode, dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti na toplom da nadoðe. U brašno dodati nadošli kavasac, ulje i so pa uz dolivanje vode umesiti testo. Testo izručiti na pobrašnjenu dasku za mešenje pa mesiti dalje sve dok se ne pojave mehurići. Ostaviti pokriveno testo da na toplom mestu da naraste. Kad udvostruči zapreminu premesiti ga.
Oblikovati pogaču i spustiti u podmazanu tepsiju. Viljuškom napraviti na pogači šare i premazati je uljem.Peći u zagrejanoj pećnici, prvo na jačoj temperaturi, a zatim na umerenoj dok pogača ne porumeni. Izvaditi je iz pećnice, dobro isprskati vodom i odmah uviti u čisti stolnjak.
Salata od kiselog kupusa
Sastojci:
- 400 g kiselog kupusa
- 2 kisela krastavca
- 1 šargarepa
- 4 kašike ulja
- ren
Priprema:
Kupus izrezati na rezance. Dodati izrendanu šargarepu, malo izrendanog rena, iseckan kiseli krastavac i iseckanu manju glavicu crnog luka.Sve dobro izmešati i preliti uljem. Ili jednostavno iseckati kiseli kupus, preliti uljem i posuti tucanom (ili alevom) paprikom.
Salata od krompira
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 3 glavice crnog luka
- peršunov list
- 1 dl ulja
- sirće
- biber
- so
Priprema:
Oprati krompir i skuvati ga. Ocediti i poklopiti. Kad se prohladi oljuštiti i iseći na tanke kolutove.
Luk, oprati, ocediti, iseckati i pomešati sa krompirom. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Vruć krompir preliti uljem i sirćetom razblaženim vodom.
Preručiti u drugu činiju, pa posuti sitno seckanim peršunom i poslužiti.
Som u umaku
Sastojci:
- 6 šnicli soma
- 2 glavice crnog luka
- 200 g šampinjona
- 200 g svežeg paradajza
- 200 g sveže paprike
- 2 dl belog vina
- 2 dl ulja
- peršunov list
- malo brašna
- biber
- so
Priprema:
Šnicle soma posoliti, uvaljati u brašno i naglo propržiti na vrelom ulju. Izvaditi, pa na istom ulju propržiti sitno seckan crni luk, papriku sečenu na rezance, isečen paradajz i šampinjone sečene na listiće. Dinstati zajedno dok ne omekša.
Na kraju umak posoliti i pobiberiti; Dodati seckani peršunov list i naliti belim vinom.
Pržene šnicle soma staviti na vruć tanjir, preliti umakom i poslužiti sa slanim kuvanim krompirom.
Priprema:
Očistiti ribu, oprati je i uvaljti u brašno. Zatim, staviti u pleh za pečenje na vruće ulje i peći oko pola sata dok ne porumene sa obe strane.
Poslagati ribu na tanjir i posuti je seckanim peršunovim listom i obložiti kolutovima limuna.
Pita od kiselog kupusa
Sastojci:
500 g gotovih kora za pitu
srednja glavica kiselog kupusa
biber, ulje
Priprema:
Glavicu kiselog kupusa iseckati što sitnije. Dobro oprati u hladnoj vodi i dinstati dolivanjem po malo vode dok ne omekša i ne ispari sva tečnost.Pri kraju dodati malo ulja, još malo propržiti i pobiberiti sveže mlevenim biberom.
U nauljen pleh ređati do dve kore poprskane mešavinom ulja i vruće vode. Preko njih staviti kupus i tako dok se ne utroše sastojci. Odozgo staviti koru. Poprskati uljem i peći u umereno zagrejanoj pećnici dok ne porumeni.
Izvaditi iz pečnice, poprskati toplom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi, pa iseći na kocke.
Rezanci sa orasima
Sastojci:
500 g posnih rezanaca
15 kašika mlevenih oraha
1 kesica vanilin šećer
šećera po ukusu
Priprema:
U slanoj vodi skuvati rezance. Ocediti ih. Na malo ulja propržiti oceđene rezance. Posuti orasima. Pomešati šećer i vanilini šećer pa posuti rezance.
Baklava
500 g tankih kora za pitu
Fil:
150 g otopljenog margarina
150 g oraha
malo cimeta
kašika i po šećera
Sirup:
300 g šećera
300 g vode
5 kašika meda
1 kašika soka od limuna
1 kašika soka od pomorandže
Priprema:
Skuvati sirup da bude gust toliko da se zadržava na varjači. Podeliti kore na 4 dela. Pomešati sastojke za fil i podeliti ga na 3 dela. Svaku koru premazati margarinom i poreðati u podmazan pleh.
Fil stavljati tri puta. Oštrim nožem iseći na rombove. Baklavu obilno poprskati vodom.