Предлог за комплетан ПОСНИ РУЧАК - Неколико ТРАДИЦИОНАЛНИХ ЈЕЛА која су незаобилазна за Бадњи дан
Припремите их за укућане!
Осим ових јела ту су и чувени пребранац, туршија, мед, црно вино и резанци са орасима, На сто се ставља божићна свећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике црвене јабуке, жито, новац, кукуруз, суве шљиве и орахе.
Поред тога домаћица износи на трпезу припремљена посна јела. Домаћин се прекрсти, запали свећу, окади трпезу, прочита молитву, разломи колач и сву чељад понуди вечером, при чему се уз чаше вина наздравља. У наставку, припремили смо рецепте од предјела, салата, преко главног јела и дезерта.
Домаћице, у ЧЕСНИЦУ се ПОРЕД НОВЧИЋА ставља и ово - Важно је за плодности и здравље укућана
Ево КО НЕ МОРА да ПОСТИ на БАДЊИ ДАН - У кућу се уноси бадњак и трпеза је посна, али не за све укућане
Посни пребранац
Састојци:
- 500 г крупног пасуља,
- 500 г црног лука,
- биљни зачин,
- алева паприка,
- бибер у зрну,
- 2 дл уља,
- со
Припрема:
Пребрати пасуљ, опрати га, натопити водом и оставити преко ноћи. Сутрадан ставити да се кува у сланој води, али пазити да се не раскува.На загрејаном уљу пржити, око 15 минута, црни лук исечен на танка ребарца. Умешати биљни зачин и алеву паприку.У науљену ђувеч тепсију реðати ред пасуља, ред лука и бибера. И тако док се не утроши сав материјал. Последњи ред треба да буде ред лука. По потреби мало досолити. Проптрести суд и тако уједначити масу.У загрејаној пећници пећи првих 20 минута на јакој ватри. Затим смањити ватру и лепо укрчкати. Пребранац служити уз салату од киселог или свежег купуса.
Компот од сувих шљива
Састојци:
- 250 г сувих шљива
- 80 г шећера
- 1 л воде
- лимунова кора
Припрема:
Добро опрати суве шљиве и ставити у 1 л воде око 2 сата, да набубре. Онда их кувати у истој води у којој су стајале заједно са лимуновом кором и шећером. Компот је куван кад шљиве омекшају.
Посна погача
Састојци:
- 1 кг брашна
- око 1/2 л млаке воде
- 1 коцка свежег квасца
- 1 кашичица соли
- 2 кашичице шећера
- 2 дл уља
Припрема:
Квасац растопити у мало млаке воде, додати шећер и две кашике брашна. Оставити на топлом да надоðе. У брашно додати надошли кавасац, уље и со па уз доливање воде умесити тесто. Тесто изручити на побрашњену даску за мешење па месити даље све док се не појаве мехурићи. Оставити покривено тесто да на топлом месту да нарасте. Кад удвостручи запремину премесити га.
Обликовати погачу и спустити у подмазану тепсију. Виљушком направити на погачи шаре и премазати је уљем.Пећи у загрејаној пећници, прво на јачој температури, а затим на умереној док погача не порумени. Извадити је из пећнице, добро испрскати водом и одмах увити у чисти столњак.
Салата од киселог купуса
Састојци:
- 400 г киселог купуса
- 2 кисела краставца
- 1 шаргарепа
- 4 кашике уља
- рен
Припрема:
Купус изрезати на резанце. Додати изрендану шаргарепу, мало изренданог рена, исецкан кисели краставац и исецкану мању главицу црног лука.Све добро измешати и прелити уљем. Или једноставно исецкати кисели купус, прелити уљем и посути туцаном (или алевом) паприком.
Салата од кромпира
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 3 главице црног лука
- першунов лист
- 1 дл уља
- сирће
- бибер
- со
Припрема:
Опрати кромпир и скувати га. Оцедити и поклопити. Кад се прохлади ољуштити и исећи на танке колутове.
Лук, опрати, оцедити, исецкати и помешати са кромпиром. Посолити и побиберити по укусу. Врућ кромпир прелити уљем и сирћетом разблаженим водом.
Преручити у другу чинију, па посути ситно сецканим першуном и послужити.
Сом у умаку
Састојци:
- 6 шницли сома
- 2 главице црног лука
- 200 г шампињона
- 200 г свежег парадајза
- 200 г свеже паприке
- 2 дл белог вина
- 2 дл уља
- першунов лист
- мало брашна
- бибер
- со
Припрема:
Шницле сома посолити, уваљати у брашно и нагло пропржити на врелом уљу. Извадити, па на истом уљу пропржити ситно сецкан црни лук, паприку сечену на резанце, исечен парадајз и шампињоне сечене на листиће. Динстати заједно док не омекша.
На крају умак посолити и побиберити; Додати сецкани першунов лист и налити белим вином.
Пржене шницле сома ставити на врућ тањир, прелити умаком и послужити са сланим куваним кромпиром.
Припрема:
Очистити рибу, опрати је и уваљти у брашно. Затим, ставити у плех за печење на вруће уље и пећи око пола сата док не порумене са обе стране.
Послагати рибу на тањир и посути је сецканим першуновим листом и обложити колутовима лимуна.
Пита од киселог купуса
Састојци:
500 г готових кора за питу
средња главица киселог купуса
бибер, уље
Припрема:
Главицу киселог купуса исецкати што ситније. Добро опрати у хладној води и динстати доливањем по мало воде док не омекша и не испари сва течност.При крају додати мало уља, још мало пропржити и побиберити свеже млевеним бибером.
У науљен плех ређати до две коре попрскане мешавином уља и вруће воде. Преко њих ставити купус и тако док се не утроше састојци. Одозго ставити кору. Попрскати уљем и пећи у умерено загрејаној пећници док не порумени.
Извадити из печнице, попрскати топлом водом, покрити чистом крпом и оставити да се мало прохлади, па исећи на коцке.
Резанци са орасима
Састојци:
500 г посних резанаца
15 кашика млевених ораха
1 кесица ванилин шећер
шећера по укусу
Припрема:
У сланој води скувати резанце. Оцедити их. На мало уља пропржити оцеђене резанце. Посути орасима. Помешати шећер и ванилини шећер па посути резанце.
Баклава
500 г танких кора за питу
Фил:
150 г отопљеног маргарина
150 г ораха
мало цимета
кашика и по шећера
Сируп:
300 г шећера
300 г воде
5 кашика меда
1 кашика сока од лимуна
1 кашика сока од поморанџе
Припрема:
Скувати сируп да буде густ толико да се задржава на варјачи. Поделити коре на 4 дела. Помешати састојке за фил и поделити га на 3 дела. Сваку кору премазати маргарином и пореðати у подмазан плех.
Фил стављати три пута. Оштрим ножем исећи на ромбове. Баклаву обилно попрскати водом.