NE TREBA DA VAS BUDE SRAMOTA! Ispuštanje GASOVA je fiziološka potreba, ali ako GOLUBE prate i ovi sipmtomi, vreme je da posetite LEKARA
Doktorka otkriva zašto su neki dani gasovitiji od drugih
Bilo da vam je ispuštanje gasova smešno, odvratno ili volite da se pretvarate da to nikada ne radite, to je telesna funkcija koju svi obavljamo. Fizička potreba poznata i kao puštanje goluba (među drugim, manje lepim imenima), u proseku se proizvede kod muškaraca 14 do 25 puta, dok kod dama od 7 do 12 puta.
Ali priznajte, ima trenutaka kada vam se čini da premašujete ovaj dnevni prosek. Zašto je ovo? Dr Patriša Raimond, lekar i saradnik Američkog koledža za gastroenterologiju, objasnila zašto su neki dani gasovitiji od drugih.
Ručak od PREKJUČE - da ili ne? Stručnjaci objašnjavaju šta se dešava sa CREVIMA ako nekoliko dana jedemo ISTU HRANU - sada je sve jasno
Tihi ubica koji razara SRCE I MOZAK: Nova studija o DIJABETESU došla do šokantnih otkrića o tome ko je UGROŽEN, zato evo kako da SMANJITE šećer u krvi
Prvo, zašto ispuštamo gasove?
Svi ispuštaju gasove. Što se tiče toga zašto ovo radimo, pa to je fiziološka potreba. Moramo osloboditi sav taj crevni gas koji se nakuplja kao rezultat varenja hrane.
Ovaj gas se može naći u celom digestivnom traktu, uključujući želudac, tanko crevo, debelo crevo i rektum. Gas se takođe automatski akumulira kao rezultat gutanja vazduha, kada žvačemo ili razgovaramo. Nagomilavanje može biti uzrokovano i akumulacijom bakterija u našim crevima i ugljenim hidratima koji nisu pravilno svareni.
Gasovi u vazduhu
Da li ste ikada primetili koliko vam je teže da ih zadržite kada ste u avionu? Za ovo postoji razlog. Istraživanja su pokazala kako velika visina uzrokuje širenje vazduha u našim telima. Zauzvrat, to dovodi do nadimanja i na kraju ispuštanja gasova.
Zdrava ishrana
Ne vari se sva hrana koju jedemo. Sve što naše tanko crevo ne obradi prenosi se na naše debelo crevo, gde se sprema za izbacivanje. Nažalost, najsmrdljivije golubove dugujemo najzdravijoj hrani. Istraživanja su pokazala i da voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke stvaraju smrad. Crni luk, brokoli, karfiol, kupus i klice sadrže ugljene hidrate zvane rafinoza, koje stomak i tanko crevo takođe ne mogu da svare.
Previše vazduha
Postoje dva 'izvora' naših prdeža. Jedan je gas proizveden u debelom crevu. Drugi je vazduh koji gutamo, a koji se probija kroz naš digestivni trakt. Dobra vest je da, ako gutate mnogo vazduha, gasovi koji su nusproizvod obično nemaju miris, ali postoje i tihi, ali "smrtonosni gasovi". Zovu se 'aerofagija' i uzrokovani su brzim jedenjem, žvakanje guma ili gaziranim pićima.
Apsorpcija
Sada pređimo na tihu, ali nasilnu sortu. Kada je posebno neprijatno, to može biti zato što naša tela imaju problema sa apsorpcijom određenih hranljivih materija. Svi različito reagujemo na različite vrste hrane, ali najčešći problemi sa kojima ljudi imaju problema su šećeri iz ugljenih hidrata, a zatim laktoza.
Nešto ozbiljnije
Količina i 'kvalitet' naših gasova će se razlikovati iz dana u dan. Ali dr Rejmond predlaže da periodične epizode, gasove i nadimanje koje dolaze sa bolom ili drugim simptomima kao što su dijareja ili zatvor, treba razgovarati sa svojim lekarom. Previše gasova i neprijatnog mirisa mogu biti simptomi zdravstvenih stanja kao što su IBS i celijakija.