IDEALNO ZA POSNE SLAVE
Kiflice bez jaja i mleka, KAO IZ PEKARE - Sastojce već imate u kuhinji, a jedan ukus čini ih mekanim i daje poseban ukus
U slučaju da želite da pravite mrsnu varijantu uvek možete birati nadev po svom ukusu.
Predstavljamo vam recept za izuzetno mekane kiflice koje se prave bez jaja i bez mleka.
U nastavku su neophodni sastojci i postupak pripreme.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 450 ml vode
- 30 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 3 kašike posnog majoneza
- 100 ml ulje
- 100 g posni majonez za premazivanje
- Seme susama
- lana, za posipanje
Priprema
U kilogram brašna, stavite 30 grama svežeg kvasca, 1 kašičicu šećera i 3 pune kašike posnog majoneza. Dodajte i 100 ml ulja. Spremite 600 mililitara vode koju postepeno dodajete po potrebi dok ne zamesite testo, zatim dodajete 2 kašičice soli i zamesite testo srednje čvrstine.
Dobro zamesite testo na površini gde ste posuli brašno. Kada zamesite dobro nauljite testo, zatim ga podelite na pola, a svaku polovinu na 6 manjih jufkica.
Ostavite ih na pouljenu podlogu, premažite ih uljem ponovo i prekrijte celofanom. Ostavite da odstoje pola sata.
Nakon pola sata uzmite 6 fukica. Istanjite ih i premažite sve, sem poslednje, margarinom. Ređajte ih jednu na drugu. Odložite ih sa strane, na pouljenu površinu i isti postupak ponovite sa drugih 6 jufkica.
Prvu polovinu testa rasklagijajte maksimalno, pospite semenkama i pređite oklagijom da se semenke zalepe, potom uz pomoć okglagije, prevrnite testo tako da strane sa semenkama ide dole i nastavite da rasklagijavate.
Kada razvučete koru, premažite posnim majonezom, zatim uzmite nož i režite testo za oblikovanje kiflica. Nadev birate sami, a najbolje su prazne, verovali ili ne.
Pripremljene kifle premažtite posnim majonezom, ostavite na sobnoj temperaturi da nadođu. Stavite kiflice da se peku na 200 stepeni da se peče, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni.