ИДЕАЛНО ЗА ПОСНЕ СЛАВЕ
Кифлице без јаја и млека, КАО ИЗ ПЕКАРЕ - Састојке већ имате у кухињи, а један састојак чини их меканим и даје посебан укус
У случају да желите да правите мрсну варијанту увек можете бирати надев по свом укусу.
Представљамо вам рецепт за изузетно мекане кифлице које се праве без јаја и без млека.
У наставку су неопходни састојци и поступак припреме.
Састојци:
- 1 кг брашна
- 450 мл воде
- 30 г квасца
- 1 кашичица шећера
- 2 кашичице соли
- 3 кашике посног мајонеза
- 100 мл уље
- 100 г посни мајонез за премазивање
- Семе сусама
- лана, за посипање
Припрема
У килограм брашна, ставите 30 грама свежег квасца, 1 кашичицу шећера и 3 пуне кашике посног мајонеза. Додајте и 100 мл уља. Спремите 600 милилитара воде коју постепено додајете по потреби док не замесите тесто, затим додајете 2 кашичице соли и замесите тесто средње чврстине.
Добро замесите тесто на површини где сте посули брашно. Када замесите добро науљите тесто, затим га поделите на пола, а сваку половину на 6 мањих јуфкица.
Оставите их на поуљену подлогу, премажите их уљем поново и прекријте целофаном. Оставите да одстоје пола сата.
Након пола сата узмите 6 фукица. Истањите их и премажите све, сем последње, маргарином. Ређајте их једну на другу. Одложите их са стране, на поуљену површину и исти поступак поновите са других 6 јуфкица.
Прву половину теста расклагијајте максимално, поспите семенкама и пређите оклагијом да се семенке залепе, потом уз помоћ окглагије, преврните тесто тако да стране са семенкама иде доле и наставите да расклагијавате.
Када развучете кору, премажите посним мајонезом, затим узмите нож и режите тесто за обликовање кифлица. Надев бирате сами, а најбоље су празне, веровали или не.
Припремљене кифле премажите посним мајонезом, оставите на собној температури да надођу. Ставите кифлице да се пеку на 200 степени да се пече, а затим смањите температуру на 180 степени.