LEKAR SAVETUJE: Evo koji NAPITAK je najbolje piti PRE DORUČKA, pokreće metabolizam i mršavljenje
Čuva zdravlje unutrašnjih organa.
Autofagija je režim ishrane po kojem se podrazumeva uzdržavanje od hrane od 12 do 16 h. Osim što podstiče mršavljenje, mnogi stručnjaci tvrde da je autofagija sjajna za čišćenje organizma, potpunu detoksikaciju i očuvanje zdravlja unutrašnjih organa.
Preporuka je da konzumiramo doručak, ručak i laganu večeru, a da proces autofagije započnemo u popodnevnim časovima i okom noći dok spavamo, a zatim ujutru prekinemo autofagiju sa doručkom.
Specijalista interne medicine dr Dragan Ivanov za emisiju Agape ispričao je kako treba da izgleda doručak kada smo na autofagiji, ali ovo pravilo možete primenjivati i kada niste na režimu ishrane.
NEOBIČNA METODA koja ZAISTA deluje: Stavila je BELI LUK u nos, evo šta se DOGODILO posle 10 minuta (VIDEO)
OVU ŽITARICU Jelena Đoković jede SVAKOG DANA: Ubrzava metabolizam, čuva srce i čisti telo od toksina (RECEPT)
Takođe, preporučio je napitak za zdravlje i mršavljenje koji je važno konzumirati na prazan stomak, odmah nakon što ustanemo iz kreveta. Reč je o mlakoj vodi sa nekoliko kapi limuna koju možete zasladiti sa malo meda.
- Pre doručka popiti čašu tople vode, a najbolje je sipati nekoliko kapi limuna jer limun pokreće metaboličke procese u organizmu, donesi svežinu, prepun je enzima. Ukoliko stavimo med uradićemo još jednu kvalitetniju stvar. Mlaka voda podstiče rad creva, isprazni creva i pripremi ta creva za primanje nove hrane - kaže Ivanov.
Doktor je istakao da za doručak sebe treba da častimo namirnicama koje sadrže prirodne i neprerađene ugljene hidrate, kao što su med, voće, integralne žitarice...
Posebno se za doručak preporučuju orašasti plodovi koje treba u ograničenoj meri unositi zbog visokog procenta kalorija. Objasnio je da treba da se igramo sa kašama, kombinujemo žitarice i namirnicama i uživamo u zdravoj, neprerađenoj ili minimalno prerađenoj hrani koja nam pruža potrebnu energiju za doručak.
U emisiji doktor je naveo da skuvani ovas sa voćem i zaslađen sa malo meda može predstavljati sjajan doručak svakog dana.
- Šljiva je fantastično voće, zdravstvena bomba koju mi ne koristimo - istakao je doktor Dragan Ivanov. U kaše možete dodati zaleđene, sveže ili suve šljive. Kao dodatak kašama njegova preporuka su i čia semenke koje deluju stimulativno i imaju omega 3. masne kiseline, semenke bundeve i suncokreta.
- Rogač je izuzetno kvalitetna biljka kojadeluje blagotvorno na gastiritis, čir, kronovu bolest, regeneraciju sluzokože creva - objasnipo je doktor. Ova biljka se često povezuje sa čokoladom, pa i nju možete sipati u jutarnju ovsenu kašu.