NIKAD SITIJI A VITKI: Evo zašto je PASULJ najbolji izbor za RUČAK, a priprema se na BEZBROJ načina!
Izaberite svoj!
Pasulj je jedna od namirnica koje ljudi ili obožavaju ili mrze, ovde nema sredine. Ipak, ova namirnica je veoma zdrava i trebala bi da se nađe bar jednom nedeljno na svačijoj trpezi. Pored toga što je veoma hranljiv, on sadrži mnogo materija koje su neophodne u ishrani, a može biti i spas u danima posta, koji su u toku.
Šta leči koji čaj? Šest opasnih stanja kod kojih će vam pomoći ovi topli napici!
Zašto je pasulj dobar za zdravlje?
Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.
Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, železo, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.
EKSPRESNA DIJETA: Možete da mršavite veoma brzo, a da budete SITI uz OVU namirnicu!
Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora. Istraživači na "Harvard School of Public Health" su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje izgleda da razvijurak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.
Što to čini pasulj tako zdravim?
Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.
PUŠAČI, NE MOŽETE BEZ CIGARETA! Uz ove NAMIRNICE brzo OČISTITE telo od nikotina!
Koje su vrste pasulja najzdravije?
Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.
Ovo su recepti za različite vrste pasulja:
Čorbast pasulj
Sastojci: 300-400 g pasulja tetovca, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, ulje, lovorov list, suvi začin, biber, 1 kašika brašna,1 kašičica mlevene paprike, 300 g suvih rebara.
Priprema: Pasulj očistiti i oprati u nekoliko voda, naliti i iseći crni luk, dodati rebra, lovorov list i staviti da se kuva. Ako je pasulj mlad, potrebno mu je svega sat vremena da se potpuno skuva. Na ulju ispržiti sitno seckan crni luk, dodati brašno i izdrobljenbeli luk, pa sve dobro propržiti i na kraju dodati mlevenu papriku i odmah podići sa ringle i sipati u pasulj. Dodati kašiku začina, soli i bibera i ostaviti da vri nekoliko minuta. Prosto k'o pasulj!
ZIMI STE STALNO UMORNI: Problem je u NEDOSTATKU ovog vitamina, ali POSTOJI rešenje!
Lički pasulj
Potrebno je: 300 g žutog pasulja, 300 g kiselog ribanca, veća glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 200 g slanine, 500 g suvih rebara, 2 kašike slatke paprike, 2 krompira....
Priprema: Dan ranije pasulj prelijte vodom i pustite ga da nabubri. Sutradan odlijte vodu, dolijte novu, dodajte suva rebra i kuvajte. Sitno naseckajte crni luk i prodinstajte ga na ulju. Kad malo požuti, dodajte slatku papriku i kiseli kupus. Podlijte šoljicom vode i dinstajte. Naseckajte beli luk i slaninu, dodajte ih kupusu, dinstajte dok kupus skroz ne omekša. Kada se pasulj i suva rebra skuvaju, dodajte kupus, promešajte i kuvajte.
CELULIT, TANKA KOSA I BEŽIVOTNA KOŽA: Ukoliko imate slične PROBLEME, spas je u ovim NAMIRNICAMA!
Svetogorski pasulj
Svetogorci za pripremu koriste: pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.
Priprema: Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.
NEMATE IDEJU ŠTA DA JEDETE: Uz ovih pet namirnica nećete pogrešiti jer su ZDRAVE i dobre za LINIJU!
Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine. Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.