НИКАД СИТИЈИ А ВИТКИ: Ево зашто је ПАСУЉ најбољи избор за РУЧАК, а припрема се на БЕЗБРОЈ начина!
Изаберите свој!
Пасуљ је једна од намирница које људи или обожавају или мрзе, овде нема средине. Ипак, ова намирница је веома здрава и требала би да се нађе бар једном недељно на свачијој трпези. Поред тога што је веома хранљив, он садржи много материја које су неопходне у исхрани, а може бити и спас у данима поста, који су у току.
Шта лечи који чај? Шест опасних стања код којих ће вам помоћи ови топли напици!
Зашто је пасуљ добар за здравље?
Научници откривају да исхрана богата пасуљем може смањити ризик од срчаних оболења и одређених врста рака. Смернице за здраву исхрану владе САД-а из 2005. препоручују дневну дозу од три шољице пасуља седмично.
Пасуљ поседује велику енергетску вредност те садржи готово све есенцијалне аминокиселине. Поред тога садржи лецитин, као и калијум, калцијум, железо, фосфор, магнезијум, цинк и натријум. Представља одличан извор беланчевина, а за разлику од других извора пасуљ има мало масти па не садржи оне засићене као ни холестерол. Од витамина одличан је извор фолне киселине, витамина Б6, К, рибофлавина (Б2) и Б3.
ЕКСПРЕСНА ДИЈЕТА: Можете да мршавите веома брзо, а да будете СИТИ уз ОВУ намирницу!
Асортиман фитохемикалија пронађен у пасуљу штити ћелије од рака и успорава раст тумора. Истраживачи на "Харвард School оф Public Health" су изјавили да жене које конзумирају пасуљ најмање два пута седмично имају 24 посто мање изгледа да развијурак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак и рак дебелог црева.
Што то чини пасуљ тако здравим?
Пасуљ је добар извор беланчевина, и за разлику од других извора беланчевина, пасуљ има мало масти, те не садржи засићене масти и холестерол. Једна порција пасуља осигурава 20 посто дневних потреба за влакнима. Истраживања су показала да особе које једу пасуљ добијају више ових кључних хранљивих материја од особа које не конзумирају пасуљ.
ПУШАЧИ, НЕ МОЖЕТЕ БЕЗ ЦИГАРЕТА! Уз ове НАМИРНИЦЕ брзо ОЧИСТИТЕ тело од никотина!
Које су врсте пасуља најздравије?
Научници са државног универзитета у америчкој савезној држави Колорадо тестирали су шест уобичајених врста пасуља који се могу наћи на тржишту и измерили количину антиоксиданта у сваком од њих. Тестирање је показало да су црвени, шарени и тамноплави пасуљ имали и до десет пута веће количине антиоксиданта и других лековитих материја, него бели и жути пасуљ.
НАЈДЕЛОТВОРНИЈИ ТРИКОВИ ЗА МРШАВЉЕЊЕ! Промените ОВИХ 6 ствари и видећете РЕЗУЛТАТЕ брже него икада!
Ово су рецепти за различите врсте пасуља:
Чорбаст пасуљ
Састојци: 300-400 г пасуља тетовца, 1 главица црног лука, 3 чена белог лука, уље, ловоров лист, суви зачин, бибер, 1 кашика брашна,1 кашичица млевене паприке, 300 г сувих ребара.
Припрема: Пасуљ очистити и опрати у неколико вода, налити и исећи црни лук, додати ребра, ловоров лист и ставити да се кува. Ако је пасуљ млад, потребно му је свега сат времена да се потпуно скува. На уљу испржити ситно сецкан црни лук, додати брашно и издробљенбели лук, па све добро пропржити и на крају додати млевену паприку и одмах подићи са рингле и сипати у пасуљ. Додати кашику зачина, соли и бибера и оставити да ври неколико минута. Просто к'о пасуљ!
ЗИМИ СТЕ СТАЛНО УМОРНИ: Проблем је у НЕДОСТАТКУ овог витамина, али ПОСТОЈИ решење!
Лички пасуљ
Потребно је: 300 г жутог пасуља, 300 г киселог рибанца, већа главица црног лука, 3 чена белог лука, 200 г сланине, 500 г сувих ребара, 2 кашике слатке паприке, 2 кромпира....
Припрема: Дан раније пасуљ прелијте водом и пустите га да набубри. Сутрадан одлијте воду, долијте нову, додајте сува ребра и кувајте. Ситно насецкајте црни лук и продинстајте га на уљу. Кад мало пожути, додајте слатку паприку и кисели купус. Подлијте шољицом воде и динстајте. Насецкајте бели лук и сланину, додајте их купусу, динстајте док купус скроз не омекша. Када се пасуљ и сува ребра скувају, додајте купус, промешајте и кувајте.
ЦЕЛУЛИТ, ТАНКА КОСА И БЕЖИВОТНА КОЖА: Уколико имате сличне ПРОБЛЕМЕ, спас је у овим НАМИРНИЦАМА!
Светогорски пасуљ
Светогорци за припрему користе: пасуљ, воду, маслиново уље, црни лук, парадајз, млевену паприку, бибер, со и сушене зачине.
Припрема: Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.
НЕМАТЕ ИДЕЈУ ШТА ДА ЈЕДЕТЕ: Уз ових пет намирница нећете погрешити јер су ЗДРАВЕ и добре за ЛИНИЈУ!
Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине. Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.