OBAVEZNO PROČITAJ DEKLARACIJU: SKRIVENI ŠEĆER vreba i iz "zdravih" namirnica, čuvaj ih se!
Bitno je da prilikom kupovine obratimo pažnju na sastav proizvoda.
Ako želite da brojite kalorije, hranljive materije i šećere kako treba, neophodno je da poznajete inteligentne marketinške strategije koje proizvođači hrane koriste da bi nas naveli da mislimo da se hranimo zdravo.
MISLI NA VREME: Tri načina da smanjiš rizik od raka dojke
Svaki dan slušamo savete o tome kako je važno da se hranimo zdravo, a to podrazumeva da jedemo hranu koja nije previše industrijski obrađena, nema veštačkih aroma i boja, aditiva, da ne obiluje zasićenim mastima i slično. Zato je bitno da prilikom kupovine obratimo pažnju na sastav proizvoda, ali problem je što i posle čitanja deklaracije većina informacija ostaje pogrešno shvaćena ili delimično protumačena.
Ako želite da brojite kalorije, hranljive materije i šećere kako treba, neophodno je da poznajete inteligentne marketinške strategije koje proizvođači hrane koriste da bi nas naveli da mislimo da se hranimo zdravo. Moderni izrazi kao što su "smeđi šećer" ili "sirup od slada" nisu ništa manje štetni, kao ni kada piše "prirodni" i "za podsticanje energije". Evo vodiča za razumevanje deklaracija o hranljivim vrednostima na pravi način.
Veličina porcije i kalorije: Ovo će vam pomoći da odredite pravu količinu. Dnevni unos kalorija za zdravu osobu treba da iznosi između 1.800 i 2.200, u zavisnosti od fizičke aktivnosti i pola.
Zasićene masti: Ova vrsta se često nalazi u mleku, puteru i mesu. S obzirom na to da može da poveća nivo holesterola, treba da se konzumira u ograničenoj količini. Idealno bi bilo manje od 10 odsto ukupnih dnevnih zahteva za unosom kalorija.
ZA STRUK IZ SNOVA: Zbog ove hrane stomak će ti biti ravan k'o daska
Transmasti: Ova vrsta je više obrađeni oblik masti, ojačan procesom hidrogenizacije. To se obično radi da bi se produžio rok trajanja. Koristi se u pitama i krekerima jer im daje hrskavost i vazdušastost. I ova vrsta može da povisi nivo holesterola, pa je zato treba konzumirati što je moguće manje. Za ovu vrstu masti na deklaraciji može da stoji "delimično hidrogenizovano ulje". To, međutim, znači da namirnica ne sadrži preko 0,5 grama transmasti.
Nezasićene masti: Ovoj vrsti treba da težite jer je zdrava. Najčešće se nalazi u biljnom ulju i može da snizi ili koriguje nivo holesterola u organizmu. Postoje dva tipa:
Monozasićene: obično se nalaze u namirnicama kao što su avokado, koštunjavo voće i masline. Dobre su za snižavanje nivoa lošeg holesterola, ili LDL.
PUNE MASTI I ŠEĆERA: Ove namirnice izbegavaj da jedeš za doručak
Polizasićene: nalaze se u ulju povrća kao što je šafranika, susamovom i suncokretovom, kao i u morskim plodovima. Takođe su dobre za snižavanje lošeg holesterola. Postoje dva tipa: omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Ove prve se mogu naći u namirnicama koje sadrže orah i soju, masnu ribu, lan i losos, a druge u uljima od povrća kao što su soja i kukuruz.
Ukupne masti: Deklaracija o hranljivim vrednostima čak može da sadrži izraz "ukupne masti". To uključuje zasićene, polinezasićene, mononezasićene i transmasti. Prehrambene kompanije nisu obavezne da posebno navode mononezasićene i polinezasićene masti.
PRIPREMI TELO ZA JESEN: Promena životnih navika jača imunitet i štiti od prehlade
Prerušeni šećeri: Zahvaljujući pametnim marketinškim strategijama prehrambenih kompanija, šećer je danas često sakriven modernim izrazima koje lako možete da previdite. Bez obzira na to što se ove korporacije trude da stalno smišljaju nove izraze, u pitanju je šećer i ništa drugo. Vodite računa o sledećim izrazima koje u stvari znače šećer.
- Nektar od agave
- Smeđi šećer
- Kristali šećerne trske
- Med
- Sok šećerne trske
- Sirup od rogača
- Kukuruzni sirup
- Kristalizovana fruktoza
- Šećer od urme
- Voćni sok
- Šećer od grožđa
- Sirup od slada
- Javorov sirup
- Sirup od pirinča
Prema podacima Američkog udruženja za bolesti srca, muškarci ne bi trebalo da konzumiraju više od 37,5 grama ili 9 kafenih kašičica, a žene 25 grama ili 7 kafenih kašičica šećera dnevno. Ali ovo je gornja granica, tako da, što manje konzumirate, to je bolje za vaš organizam.