ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАЈ ДЕКЛАРАЦИЈУ: СКРИВЕНИ ШЕЋЕР вреба и из "здравих" намирница, чувај их се!
Битно је да приликом куповине обратимо пажњу на састав производа.
Ако желите да бројите калорије, хранљиве материје и шећере како треба, неопходно је да познајете интелигентне маркетиншке стратегије које произвођачи хране користе да би нас навели да мислимо да се хранимо здраво.
МИСЛИ НА ВРЕМЕ: Три начина да смањиш ризик од рака дојке
Сваки дан слушамо савете о томе како је важно да се хранимо здраво, а то подразумева да једемо храну која није превише индустријски обрађена, нема вештачких арома и боја, адитива, да не обилује засићеним мастима и слично. Зато је битно да приликом куповине обратимо пажњу на састав производа, али проблем је што и после читања декларације већина информација остаје погрешно схваћена или делимично протумачена.
Ако желите да бројите калорије, хранљиве материје и шећере како треба, неопходно је да познајете интелигентне маркетиншке стратегије које произвођачи хране користе да би нас навели да мислимо да се хранимо здраво. Модерни изрази као што су "смеђи шећер" или "сируп од слада" нису ништа мање штетни, као ни када пише "природни" и "за подстицање енергије". Ево водича за разумевање декларација о хранљивим вредностима на прави начин.
Величина порције и калорије: Ово ће вам помоћи да одредите праву количину. Дневни унос калорија за здраву особу треба да износи између 1.800 и 2.200, у зависности од физичке активности и пола.
Засићене масти: Ова врста се често налази у млеку, путеру и месу. С обзиром на то да може да повећа ниво холестерола, треба да се конзумира у ограниченој количини. Идеално би било мање од 10 одсто укупних дневних захтева за уносом калорија.
ЗА СТРУК ИЗ СНОВА: Због ове хране стомак ће ти бити раван к'о даска
Трансмасти: Ова врста је више обрађени облик масти, ојачан процесом хидрогенизације. То се обично ради да би се продужио рок трајања. Користи се у питама и крекерима јер им даје хрскавост и ваздушастост. И ова врста може да повиси ниво холестерола, па је зато треба конзумирати што је могуће мање. За ову врсту масти на декларацији може да стоји "делимично хидрогенизовано уље". То, међутим, значи да намирница не садржи преко 0,5 грама трансмасти.
Незасићене масти: Овој врсти треба да тежите јер је здрава. Најчешће се налази у биљном уљу и може да снизи или коригује ниво холестерола у организму. Постоје два типа:
Монозасићене: обично се налазе у намирницама као што су авокадо, коштуњаво воће и маслине. Добре су за снижавање нивоа лошег холестерола, или ЛДЛ.
ПУНЕ МАСТИ И ШЕЋЕРА: Ове намирнице избегавај да једеш за доручак
Полизасићене: налазе се у уљу поврћа као што је шафраника, сусамовом и сунцокретовом, као и у морским плодовима. Такође су добре за снижавање лошег холестерола. Постоје два типа: омега-3 масне киселине и омега-6 масне киселине. Ове прве се могу наћи у намирницама које садрже орах и соју, масну рибу, лан и лосос, а друге у уљима од поврћа као што су соја и кукуруз.
Укупне масти: Декларација о хранљивим вредностима чак може да садржи израз "укупне масти". То укључује засићене, полинезасићене, мононезасићене и трансмасти. Прехрамбене компаније нису обавезне да посебно наводе мононезасићене и полинезасићене масти.
ПРИПРЕМИ ТЕЛО ЗА ЈЕСЕН: Промена животних навика јача имунитет и штити од прехладе
Прерушени шећери: Захваљујући паметним маркетиншким стратегијама прехрамбених компанија, шећер је данас често сакривен модерним изразима које лако можете да превидите. Без обзира на то што се ове корпорације труде да стално смишљају нове изразе, у питању је шећер и ништа друго. Водите рачуна о следећим изразима које у ствари значе шећер.
- Нектар од агаве
- Смеђи шећер
- Кристали шећерне трске
- Мед
- Сок шећерне трске
- Сируп од рогача
- Кукурузни сируп
- Кристализована фруктоза
- Шећер од урме
- Воћни сок
- Шећер од грожђа
- Сируп од слада
- Јаворов сируп
- Сируп од пиринча
Према подацима Америчког удружења за болести срца, мушкарци не би требало да конзумирају више од 37,5 грама или 9 кафених кашичица, а жене 25 грама или 7 кафених кашичица шећера дневно. Али ово је горња граница, тако да, што мање конзумирате, то је боље за ваш организам.