Pasulj je PUN PROTEINA, odličan za probavu, a EVO kako da izbegnete NADIMANJE uz pomoć ovog začina
Koriste se posebni začini, a proces kuvanja je najbitniji!
Nijedna povrtlarska kultura, osim krompira, nije razvila toliko sorti i varijacija kao pasulj.
ČAJ ILI KAFA: Evo koji je NAPITAK BOLJI za početak dana, jedan ODLIČAN za MRŠAVLJENJE, drugi za srce
Prirodni MELEM ZA BUBULJICE - Košta 100 DINARA, a leči UPALNE PROCESE na koži, potrebna su vam 3 SASTOJKA (Recept)
Njegov neutralan ukus omogućava niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima.
Osim toga, pasulj je, kako tvrde nutricionisti, superhrana jer sadrži razne hranjive supstance koje pomažu da telo ostane zdravo i otporno na bolesti, pa je posebno omiljen tokom zime. Svako zrno pasulja sadrži jedinstvenu kombinaciju belančevina, vlakana, vitamina i minerala.
Ipak, mnogi izbegavaju ovu korisnu namirnicu jer nadima. Ukoliko se spremi na pravi način, izbeći ćete ovu neprijatnost.
Kuvanje
Pasulj je potrebno da pre kuvanja ostavite da se natapa u vrućoj vodi (oko 4 sata). Tu vodu posle treba baciti, a pasulj još jednom isprati, pa ga kuvati u čistoj vodi. Natapanje pasulja nekoliko puta u čistoj vodi smanjuje količinu supstanci koje uzrokuju nadimanje posle jela.
Začini
Jelima od pasulja treba da dodate začine koji smanjuju nadimanje (koji imaju karminativno delovanje), kao što su kim, majoran, origano, majčina dušica (timijan), kapar i komorač ili nana koju možete dodati i tako što ćete kesicu čaja ubaciti u lonac dok se kuva pasulj, a zatim je na kraju izbaciti.
SAVET: Da biste kupili kvalitetan pasulj, potrebno je prilikom kupovine suvog pasulja proveriti da li na semenkama ima znakova vlage poput plesni ili nekih drugih oštećenja, kao i da li su zrna cela.
Recept za pripremu čorbastog pasulja
Pasulj potopiti da stoji u vodi par sati da nabubri. Procediti ga i naliti vodom, pa staviti da se kuva. Kad se napola skuva, ponovo ga ocediti od vode i ostaviti sa strane.
Suva rebra takođe oprati i staviti da se otkuvaju (ukoliko su jače dimljena otkuvati dva puta), pa pred kraj u tu vodu potopiti slaninu i kobasicu da otpuste suvisnu masnoću.
U sud u kom kuvate pasulj sipati malo ulja i na njega staviti seckani crni i beli luk, dinstati dok ne omekša, pa polako dodavati zelen, šargarepu i papriku, da sve omekša. Dodati malo suvog zacina, soli i bibera i lovorov list.
Sad dodati slaninu, rebra i kobasicu, te naliti vrućom vodom da ogrezne. Ostaviti da se lagano kuva 40 min, poklopljeno.
Zatim dodati i pasulj da se dokuva. Popraviti ukus sa nabrojanim začinima i persunom po potrebi.
U tiganj staviti malo ulja i dodati brasno da se uprži (količinom brašna se određuje gustina čorbe). Kad porumeni dodati crvenu mlevenu papriku i takvu zapršku dodati u lonac. Pustiti još malo da se krčka i isključiti šporet.
NAPOMENA: U zapršku se, prilikom upržavanja brašna, može dodati sitno seckani beli luk. Tada jelo dobije jos lepšu aromu. Jedino treba voditi računa da se nepreprži, jer će jelo biti gorko!