PILETINA iz rerne sa HRSKAVOM koricom premazana MEDOM - Sočna i ukusna varijanta za BRZ ručak
Kombinacija piletine i meda za celu porodicu
Ako želite brz, ukusan i sočan obrok, ova piletina iz rerne sa medenom koricom je savršen izbor! Uz minimalno pripremanja, dobićete jelo koje je bogato ukusima, a korica je hrskava i slatka zahvaljujući medu.
Idealno je za ručak kada želite da impresionirate porodicu ili goste, a sve što vam treba je nekoliko jednostavnih sastojaka. Ova piletina je sočna iznutra, dok spolja stvara savršenu, hrskavu koricu koja se topi u ustima.
Sastojci:
- 1 cela piletina (oko 1,5 – 2 kg)
- 3 kašike meda
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 2 kašičice dimljene paprike
- 1 kašičica sušenog origana
- 3 čena belog luka, sitno iseckana ili 1 kašičica prah belog luka
- So i biber po ukusu
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1/2 limuna (opciono, za dodavanje svežine)
Priprema:
Operite i osušite celu piletinu papirnim ubrusima. Ako je potrebno, uklonite višak masnoće iz unutrašnjosti. Posolite i pobiberite piletinu spolja i iznutra. Preporučuje se da stavite nekoliko krugova limuna unutar pileta, što će mesu dati dodatnu sočnost i aromu (ako želite, ovo je opcionalno).
U maloj posudi pomešajte med, maslinovo ulje, dimljenu papriku, sušeni origano i iseckani beli luk (ili prah beli luk). Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete glatku smesu.
Pomoću četkice ili kašike, ravnomerno premažite celu piletinu medenom smesom. Pokušajte da premažete sve delove piletine, uključujući krila i butine, kako bi korica bila ravnomerno prekrivena i hrskava.
Zagrejte rernu na 200°C (392°F). Stavite pripremljenu piletinu na pleh obložen papirom za pečenje ili u vatrostalnu posudu. Pecite piletinu 1 do 1,5 sat, zavisno od veličine piletine. Povremeno je prelivajte sa preostalom medenom smesom kako biste postigli savršenu hrskavu koricu. Preporučuje se da piletinu pečete oko 45 minuta, a zatim je okrenete na drugu stranu i nastavite sa pečenjem još 30-45 minuta dok ne postane lepo zlatno-smeđa i hrskava sa svih strana. Ako želite da korica bude još hrskavija, možete poslednjih 10 minuta uključiti opciju gornjeg grejača u rerni.
Kada je piletina pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete. Ovo će omogućiti mesu da zadrži svu svoju sočnost.
Poslužite piletinu uz omiljeni prilog – pečeno povrće, pire krompir, salatu ili pirinač. Medena glazura koja je stvorena tokom pečenja savršeno se slaže sa bilo kojim prilogom, a meso će biti izuzetno sočno i ukusno.
Za dodatnu aromu, možete dodati nekoliko grančica svežeg ruzmarina ili majčine dušice u unutrašnjost piletine pre pečenja. Takođe, možete iskoristiti ostatke medene glazure da je prelijete preko gotove piletine pre posluživanja, za još bogatiji ukus.
Piletina iz rerne sa hrskavom koricom premazana medom je jednostavan, brz i ukusan obrok koji je savršen za svakodnevni ručak, ali i za posebne prilike. Sočna iznutra, hrskava spolja i sa bogatim slatko-slanim ukusom, ova piletina će postati vaš omiljeni recept za svaki dan. Uživajte u jednostavnom, ali savršenom jelu!