ПИЛЕТИНА из рерне са ХРСКАВОМ корицом премазана МЕДОМ - Сочна и укусна варијанта за БРЗ ручак
Комбинација пилетине и меда за целу породицу
Ако желите брз, укусан и сочан оброк, ова пилетина из рерне са меденом корицом је савршен избор! Уз минимално припремања, добићете јело које је богато укусима, а корица је хрскава и слатка захваљујући меду.
Идеално је за ручак када желите да импресионирате породицу или госте, а све што вам треба је неколико једноставних састојака. Ова пилетина је сочна изнутра, док споља ствара савршену, хрскаву корицу која се топи у устима.
Састојци:
- 1 цела пилетина (око 1,5 – 2 кг)
- 3 кашике меда
- 2 кашичице маслиновог уља
- 2 кашичице димљене паприке
- 1 кашичица сушеног оригана
- 3 чена белог лука, ситно исецкана или 1 кашичица прах белог лука
- Со и бибер по укусу
- 1/2 кашичице свеже млевеног црног бибера
- 1/2 лимуна (опционо, за додавање свежине)
Припрема:
Оперите и осушите целу пилетину папирним убрусима. Ако је потребно, уклоните вишак масноће из унутрашњости. Посолите и побиберите пилетину споља и изнутра. Препоручује се да ставите неколико кругова лимуна унутар пилета, што ће месу дати додатну сочност и арому (ако желите, ово је опционално).
У малој посуди помешајте мед, маслиново уље, димљену паприку, сушени оригано и исецкани бели лук (или прах бели лук). Добро промешајте док се сви састојци не сједине и добијете глатку смесу.
Помоћу четкице или кашике, равномерно премажите целу пилетину меденом смесом. Покушајте да премажете све делове пилетине, укључујући крила и бутине, како би корица била равномерно прекривена и хрскава.
Загрејте рерну на 200°Ц (392°Ф). Ставите припремљену пилетину на плех обложен папиром за печење или у ватросталну посуду. Пеците пилетину 1 до 1,5 сат, зависно од величине пилетине. Повремено је преливајте са преосталом меденом смесом како бисте постигли савршену хрскаву корицу. Препоручује се да пилетину печете око 45 минута, а затим је окренете на другу страну и наставите са печењем још 30-45 минута док не постане лепо златно-смеђа и хрскава са свих страна. Ако желите да корица буде још хрскавија, можете последњих 10 минута укључити опцију горњег грејача у рерни.
Када је пилетина печена, извадите је из рерне и оставите да се охлади неколико минута пре него што је исечете. Ово ће омогућити месу да задржи сву своју сочност.
Послужите пилетину уз омиљени прилог – печено поврће, пире кромпир, салату или пиринач. Медена глазура која је створена током печења савршено се слаже са било којим прилогом, а месо ће бити изузетно сочно и укусно.
За додатну арому, можете додати неколико гранчица свежег рузмарина или мајчине душице у унутрашњост пилетине пре печења. Такође, можете искористити остатке медене глазуре да је прелијете преко готове пилетине пре послуживања, за још богатији укус.
Пилетина из рерне са хрскавом корицом премазана медом је једноставан, брз и укусан оброк који је савршен за свакодневни ручак, али и за посебне прилике. Сочна изнутра, хрскава споља и са богатим слатко-сланим укусом, ова пилетина ће постати ваш омиљени рецепт за сваки дан. Уживајте у једноставном, али савршеном јелу!