PRONAĐENA SALMONELA u ovoj NAMIRNICI - Mnogi je koriste za doručak i nikada ne biste predpostavili da je potencijalna OPASNOST
Obratite pažnju prilikom odabira i pripreme namirnica u ishrani. Ukoliko je to moguće neka uvek budu termički obrađene.
Jedan lanac prodavnica u Sjedinjenim Američkim Državama povukao je iz prodaje čija semenke za koje se veruje da su zaražene salmonelom, saopštila je Uprava za hranu i lekove.
Jedna serija organskih čija semenki može sadržati velike vrednosti ove bakterije, piše u izveštaju. Za kupce je ovo bilo veliko iznenađenje jer do sada nije bilo informacija da bi ova vrsta namirnice mogla biti potencijalno opasna zbog salmonele.
Do sada se nikada nije desilo da ovaj tip namirnice bude potencijalno opasan zbog salmonele, ali su iz fabrike koja pakuje ove organske semenke rekli da ne žele da dovode u pitanje zdravlje svojih mušterija, te da iz predostrožnosti povlače proizvod iz prodaje.
Trenutno nije moguće sigurno reći kako je ova vrsta namirnice mogla doći u kontakt sa salmonelom.
Bakterija salmonele najčešće se povezuje sa namirnicama životinjskog porekla, sa mesom, kakva je piletina, govedina ili svinjetina. Takođe se nalazi i u svežem voću i povrću.
Najčešći simptomi trovanja salmonelom su dijareja i visoka temperatura i rešava se upotrebom antibiotika ukoliko je teži oblik trovanja u pitanju. Međutim, ukoliko se na vreme ne reaguje i ne leči se salmonela može postati izuzetno opasna.
Samo neke od mera predostrožnosti kada je u pitanju salmonela je redovno pranje ruku, posebno ukoliko hrana dođe u dodir sa namirnicama kao što je sveže, sirovo meso ili povrće. Čuvanje hrane na pravilan način u firižideru, pranje pre pripreme i adekvatna termička obrada pre konzumacije.