Recept za BAKLAVU sa VIŠNJAMA - Poslastica idealna za predstojeće praznike, sočna i ukusna
05.01.2025.
08:50
Komentari (1)
Spremite je još danas, a za dva dana biće taman za konzumaciju.
Baklava je idealna poslastica kako za božićni ručak. Lako i brzo se sprema, a danas vam predstavljamo recept za baklavu sa višnjama.
Evo kako se sprema i šta vam je potrebno.
Potrebno:
1/2 kg. tankih kora za baklave
Fil:
- 1 kg višanja (svezih ili smrznutih bez koštica)
- 3 jajeta
- 1 čaša (2dl) šećera
- 1 čaša od 2 decilitra ulja
- 1 čaša 2 decilitra jogurta
- prašak za pecivo
Preliv:
- 2 čaše vode 2 dl
- 2 čaše šećera 2dl
Umutite sve sastojke za fil sa mikserom.
Veliki crni pleh (od rerne )podmazite sa uljem ,i ređajte kora, fil,pa pospite višnjama, i tako redom dok ne potrođite sve sastojke.
Na kraju gornju koru premažite sa filom.
Izrezite baklavu.
Pecite baklavu na 200°C oko 15-tam minuta dok lepo ne porumeni.
Pecenu baklavu ohladite.
Za preliv prokuvajte šećer i vodu i zalijte sa vrućim sirupom po hladnoj baklavi.
Baklavu poslužite ohlađenu.